Resultater fra Fylkesmesterskapet for Elevbedrifter i Rogaland 2023

Resultater forhåndsjuryerte priser:

Beste logo

Jury: Linn Therese Syvertsen (All Skilt og dekor), Tormod Tøgersen (Karmøy Trykkeri AS), Hedda Bratland (Skarpsinn AS)

1. plass: Sandnesmosten EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

2. plass: Trios Pølsebod EB, Tau ungdomsskole, Strand

3. plass: Candy Landy EB, Høyland ungdomsskole, Sandnes

Beste markedsføring

Jury: Siri Melberg (Horisont Energi) og Cathrine Skaar Rantaniitti (Saltråk AS)

1. plass: FrostBites EB, Hauge skole, Haugesund

2. plass: Hang.it.up EB, Nærbø ungdomsskole, Hå

3. plass: Smart Mat EB, Håvåsen skole, Haugesund

Beste reklamefilm

Jury: Ernst Eielsen (Byggopp Rogaland AS), Sarah Hestness (Videoassist), Line Norling (Kulturkompaniet)

1. plass: Perledrøm EB, Ullandhaug ungdomsskole, Stavanger

2. plass: Fruit Fiesta EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

3. plass: Nattbord EB, Nærbø ungdomsskole, Hå

Beste samarbeid

Jury: Kjellaug Rasmussen (Diettfri.no), Kjersti Søyland Bye (Eigersund kommune)

1. plass: Vintage Power EB, Ølen skule, Vindafjord

2. plass: Frost Bites EB, Hauge skole, Haugesund

3. plass: DMG EB, Giske ungdomsskole, Sandnes


Beste Elevbedrift

Nord

Jury: Inger Rossebø (Sparebank 1 SR-bank), Ronny Sætre (Haugaland Vekst)

1. plass: Frost Bites EB, Hauge ungdomsskole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Bedriften kan mye om produktene sine og har markedsført seg på en tydelig og god måte. De jobber godt i team og har stor forståelse for rollene de har i bedriften. De har vært dyktige på å bruke omgivelsene og nærmiljøet, og vi vil her spesielt trekke frem samarbeidet med Fellesverket.

2. plass: Vintage Power EB, Ølen Skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Entusiastisk og fin gjeng som har gjort seg gode erfaringer med å drive elevbedrift. Har fått god markedsføring gjennom lokalavisa og gjennom nettverket sitt fått låne butikklokaler gratis. De har en tydelig rollefordeling i bedriften og samarbeider godt.

3. plass: Fiskabanden EB, Tysværvåg barne- og ungdomsskole, Tysvær

Juryens begrunnelse: Denne gjengen fra Tysvær kan mye om produktene sine og viser entusiasme for fisk og fisking. De fremstår som et godt team med tydelig rollefordeling og hvor de bruker omgivelsene i nærområdet. I prosessen har de også utviklet nye produkt som fiskekraft for å utnytte råvaren fult ut.

Sør

Jury: Merethe Bratland (Sparebank 1 SR-bank), Jan Eirik Heigre Gjerdevik (Vår Energi ASA)

1. plass: Green go EB, Bryne ungdomsskole, Klepp kommune

Juryens begrunnelse: En kreativ løsning og produkt med gjennomgående fokus på bærekraft og gjenbruk. Pluss for sterk kobling til FNs bærekraftsmål. Et komplett lag som spiller på hverandres styrker, og som evner å omsette læring til forbedring. Bedriften er solide på markedsføring og har god margin på produktene.

2. plass: Pollen EB, Tau ungdomsskole, Strand kommune

Juryens begrunnelse: En bedrift som har lært at hardt arbeid lønner seg. De samarbeider godt, og har ryddig struktur. Bedriften er flinke til å bruke lokale ressurser og har tenkt bærekraft gjennom hele verdikjeden. Produktet er nyttig og bedriften får pluss for en flott og helhetlig presentasjon.

3. plass: Sandnesmosten EB, Giske ungdomsskole, Sandnes kommune

Juryens begrunnelse: Et kjempegodt produkt, med en sjarmerende presentasjon. Sterkt gjenbrukselement i løsningen og smart markedsføring. Gruppen viser til et solid internt samarbeid, og har til og med etablert nye vennskapsbånd!


Bærekraftsprisen- i samarbeid med Haugstad Møbel

Nord

Jury: Anne Kristin Helgeland (Rogaland ressurser), Steinar Gulaker og Jane-Helen Jelsa (Haugstad Møbel)

1. plass: Vintage Power EB, Ølen skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Bedriften har tenkt bærekraft i alle ledd. De håndterer et avfallsproblem og gjenbruker klær fra en industri med høyt Co2-fotavtrykk. Bedriften har i seg selv et lavt co2-fotavtrykk. De har jobbet godt med FN´s bærekraftsmål.

2. plass: Småstein EB, Ølen skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Bruker kun 100% naturlige råvarer i produksjonen. Bedriften har et lavt co2-fotavtrykk. De har også jobbet godt med bærekraftsmålene.

3. plass: The tote bag EB, Håvåsen skole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Elevbedriften har stort fokus på bærekraft i sin presentasjon. I produksjonen gjenbruker de restestoffer. Har jobbet godt med bærekraftsmålene (11, 12, 13 og 17). Har også fokus på økonomisk bærekraft og differensierer prisene på de ulike produktene ut fra hvor lang tid det tar å produsere hvert nett.

Sør

Jury: Jon Christian Harestad (Nordic Unmanned), Ida Sørås (Sporen), Steinar Gulaker (Haugstad Møbel)

1. plass: 4 Boxis EB, Nærbø ungdomsskule, Hå

Juryens begrunnelse: Produktet er en kasse i resirkulert materiale for oppbevaring av gassbeholdere eller andre gjennstander. Her er det løst et kundebehov. Løsningen er gjennomtenkt og bærekraftsmålene har vært tilstede under prosess og formidles tydelig i produktet.

2. plass: Green Go EB, Bryne ungdomsskole, Time

Juryens begrunnelse: Bedriften lager hermetisert mat. Dette er et gjennomarbeidet produkt som forebygger matsvinn. Det er et stort fokus på FN's bærekraftsmål. Bedriften har et samarbeid med et av norges største gartnerier.

3. plass: Go Bananas EB, Kjerrberget ungdomsskole , Sola

Juryens begrunnelse: Bedriften lager brød og muffins med gamle bananer som butikkene vil kaste. Fokus på å redusere matsvinn. Bedriften har arbeidet tydelig med FN's bærekraftsmål.Beste produkt

Nord

Jury: Roger Langaker (Sandvik Norge), Carlos Garces (Shellock AS), Rita Leinan (Næringsforeningen Haugalandet)

1. plass: Sløyd Gutane EB, Ølen skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Elevbedriften har høy kvalitet på produktet og har truffet ett voksende marked. De har samarbeidet med annen elevbedrift og har skapt et produkt som alle aldersgrupper liker.

2. plass: Fiskarbanden EB, Tysværvåg barne- og ungdomsskole, Tysvær

Juryens begrunnelse: Dette er et lokalt og ettertraktet produkt med en solid utviklet forretningsmodell hvor bedriften utnytter råvarene fult ut.

3. plass: Tick Tac Toe EB, Stangeland skole, Karmøy

Juryens begrunnelse: Produktet har et gøy og fint design som treffer alle aldre og kan brukes hvor som helst. Det er et produkt med lang levetid som ikke slites ut.

Sør

Jury: Eva Johannesdottir (Futurum), Yann Smith-Kielland (Olavstoppen AS), Kristian Hoff (Rådgiver innovasjon og Hverdagsinnovatør )

1. plass: Pollen EB, Tau ungdomsskole, Strand

Juryens begrunnelse: Elevbedriften har et særdeles gjennomført produkt. Produktet kan bruke av alle, og produktet er allergivennlig. Innpakningen er innbydende og designet er gjennomtenkt.

2. plass: G.R.A.A.S. EB , Giske ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Produktet er et gjenbruk av råmatriell som brukes til et nytt formål. Bedriften kjenner målgruppen godt. De viser også en entusiasme rundt videreutvilkling av produktet. Den kan brukes til bunaden på 17 mai eller andre spesielle anledninger.

3. plass: Lesemagi EB, Bogafjell ungdomsskole, Sandnes

Produktet kjenner målgruppen sin godt og innbyr til engasjement. Produktet har fokus på innhold fremfor form. Den har både et pedagogisk og kreativt produkt.


Beste sosiale entreprenør - i samarbeid med Samfunnssentralen

Nord

Jury: Anja Moen Hareim (Samfunnssentralen), Anne Jenny Dvergsdal (Kommunalbanken)

1. plass: Frost Bites EB, Hauge ungdomsskole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Elevbedriften bruker overskuddsmat fra lokale butikker og selger produktene sine både på skolen og hos Fellesverket. Veldig gjennomført helhetlig forretningsplan og profil og stort engasjement i gruppa.

2. plass: Vintage Power EB, Ølen skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Dette er en engasjert gjeng som bidrar med penger til kreftforeningen som er viktig for alle i bedriften. De har fokus på å redusere overforbruk av klær som ellers ville blitt kasta gjennom at de driver pop-up butikker i lokaler i Ølen. Slik skaper de aktivitet lokalt i ellers tomme lokaler.

3. plass: MK Treverk EB, Haraldsvang skole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Elevbedriften lager møbler av overskuddsmaterialer fra sløyden og trevare lokalt. De er en driftig gjeng som bruker interessen sin for håndverk til å skape produkt som er populære. Det har gitt fulle ordrebøker!

Sør

Jury: Charlotte Worre (W-Yacht AS), Anja Moen Hareim (Samfunnssentralen), Anne Jenny Dvergsdal (Kommunalbanken/KBN)

1. plass: Lesemagi EB, Bogafjell ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Vinneren tar tak i en stor samfunnsutfordring hos de yngste i samfunnet. De har laget et produkt som har fokus på psykisk helse hos barn. Produktet ser flott ut, er gjennomarbeidet og inviterer til kreativitet og leseglede.

2. plass: Opp og ut! EB, Bogafjell ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Bedriften tar tak i en stor utfordring i samfunnet som har fått oppmerksomhet i media også. De skaper aktivitet og glede på sykehjem for å øke livskvaliteten til de eldre.

3. plass: Green go EB, Bryne ungdomsskole, Bryne

Juryens begrunnelse: Bedriften har stort fokus på utnyttelse av ressurser og gjenbruk. De har fått til samarbeid med en lokal bedrift som leverer råvarer som aldri når butikkene pga. feli størrelse el. Gode smaker og lang holdbarhet.


Nyskapingsprisen

Nord

Jury: Silje Sandven (Opplæringskontoret, OKBU), Joachim Rinden (Innovasjon Norge)

1. plass: Drømmebedriften EB, Skudenes ungdomsskole, Karmøy

Juryens begrunnelse: Elevbedriften er i prosess for å søke patent på sitt produkt som er en ketchupkork som skal gjøre flaska tyngre for at den skal stå. De har hentet inn sponsorer i arbeidet. De har kommet opp med en god ide, med en ny vri, som kan bidra til bedre utnyttelse og mindre matsvinn.

2. plass: Luxus EB, Stangeland skule, Karmøy

Juryens begrunnelse: Elevbedriften tenker ny bruk av eksisterende produkter ved å gi ny design til gamle lampeskjermer.

3. plass: Vintage Power EB, Ølen Skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Bedriften bidrar til å gjøre det enklere å gjenbruke klær for videresalg gjennom sin pop-up butikk i Ølen.

Sør

Jury: Jan Tore Usken (Creator Makerspace), Marianne Hebnes (Olavstoppen), Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen (Horisont Energi)

1. plass: Flora EB, Tananger ungdomsskole, Sola

Juryens begrunnelse: Innovativ måte å lage produkt med flere bruksmåter.
De har vist evne til å tenke nytt, kreativt og har optimalisert utnyttelse underveis i prosessen med nytt produkt som resultat.

2. plass: Syrupy EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Denne bedriften har skapt et nytt produkt gjennom resirkulering eller upcykling som proffene kaller det. De har kommet ut med et uventet produkt fra en ellers lite og underutnyttet ressurs og skapt ny verdi.

3. plass: Green Go EB, Bryne ungdomsskole, Time

Juryens begrunnelse: Denne bedriften har skapt en helt ny og spennende og velsmakende produktportefølje.
De har klart å lage produkter med lang levetid, god kvalitet ut i fra noe som ellers ville blitt kastet.


Beste utstilling

Nord

Jury: Tone Østensvik (ButikkService Haugesund AS/ V.I.Designer), Nils Konrad Bua (Haugesund Sentrum / Condor)

1. plass: Frost Bites EB, Hauge ungdomsskole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Standen er virkelig et blikkfang; friske farger og god synlighet
Den har ryddig og gjennomført utforming, der produktet kommer tydelig frem. Veldig helhetlig gjennomføring fra brosjyrer, stand, logo og uniformer.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene

2. plass: Bakez EB, VIkedal skule, Vindafjord

Juryens begrunnelse: Godt gjennomført stand med pene detaljer og gjennomgående og lekkert fargevalg. Logoen er også ren og pen og står godt til standen.

3. plass: Rett på døra Catering EB, Åkra skole, Karmøy

Juryens begrunnelse: En koselig utstilling som spiller godt på navnet og produktet. Elevbedriften har brukt rekvisitter som skaper miljø og gir et godt inntrykk.

Sør

Jury: Harald Hornberg (Quality Hotel Residence), Selma Håsether Risan (Vågen VGS), Charlotte Bergsvik Svendsen (Vågen VGS)

1. plass: G.r.a.a.s. EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Flott og god visuell stand. Ingen tvil om hva som skulle presenteres og ikke minst viser standen en utvikling og modenhet som er en Up and coming bedrift verdig.

2. plass: Pollen EB, Tau ungdomsskole, Strand

Juryens begrunnelse: En delikat stand som var godt gjennomført og som spilte på mange av våre sanser.

3. plass: Tobias og Mathias treverksted EB, Gjesdal ungdomsskole, Gjesdal

Juryens begrunnelse: En heltlig presentasjon av produktet fra start til ferdig resultat. Rett og slett en meget klar og tydelig stand.


Spis#Merav prisen

Nord

Jury: Christian Friestad (Festiviteten), Finn Lothe (Lothes Mat og Vinhus)

1. plass: Fiskabanden EB, Tysværvåg barne- og ungdomsskule, Tysvær

Juryens begrunnelse: Elevbedriften elsker og fiske. Tar vare på fisken og utnytter råvaren fult ut i og med at de lager kraft de koker på bein fra fisken. De selger et produkt som er vanskelig å få tak i og har derfor fått mange kunder.

2. plass: Frost Bites EB, Hauge ungdomsskole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Denne elevbedriften får stor oppmerksomhet hos juryen for at de tilbyr et sunt mat-alternativ på skolen. Fokus på inkludering og gode på markedsføring. Det er veldig synlig i det de holder på med.

3. plass: Sunt og godt EB, Håvåsen ungdomsskole, Haugesund

Juryens begrunnelse: Elevbedriften setter fokus på frukt og grønt som ikke ser så god ut og lager smoothies av det. de har flott fokus på bærekraft og sunne alternativer.

Sør

Jury: Malin Langgård Jensen (Gladmat), Georg-Fredrik Ueland (Nyyyt as), Marianne Osmundsen Bø (Rogaland Bondelag)

1. plass: Green Go EB, Bryne ungdomsskole, Time

Juryens begrunnelse: Veldig bra produktbildet som skiller seg ut fra de andre deltagerne. Produktene har god holdbarhet og det er mulighet for null svinn. Her brukes helt fine råvarer som bare har feil fasong for markedet. Bedriften har en gjennomtenkt miljøprofil, med gjenbruk av glass, melk som lim på etikett, sykler eller går med leveranser. Bedriften er gode på markedsføring.

2. plass: Sandnesmosten EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: God og ren smak av frukten, som de henter fra butikk som ikke får solgt frukten da den er overmoden. Fine etiketter og gode på markedsføring. Anbefales av Hellstrøm. Plusspoeng for gjenbruk av flasker som skiller nummer 2 og 3.

3. plass: Fruit Fiesta/Pæresider EB, Giske ungdomsskole, Sandnes

Juryens begrunnelse: Plukker frukten selv fra trærne. Kun naturlig frukt, ikke tilsatt sukker. Fine etiketter og gode på markedsføring.