Flere priser til Rogaland under NM i Ungdomsbedrift!

6.-7. mai ble Norges beste Ungdomsbedrifter kåret da NM gikk av stabelen ved Nova Spektrum på Lillestrøm. 67 ungdomsbedrifter konkurrerte i 15 ulike konkurranser under norgesmesterskapet. Fire ungdomsbedrifter representerte Rogaland og hele fire ganger var en bedrift fra Rogaland på pallen!

1 I0 A0221 1
1 I0 A9946 1
1 I0 A0227 1
1 I0 A1232
1 I0 A0249 1
1 I0 A9993 1

Sterkt levert i sterk konkurranse!

13.000 elever har drevet ungdomsbedrift over hele landet dette skoleåret. Kun 330 av disse hadde kvalifisert seg videre til NM. Det viste seg å være en bragd i seg selv, nivået var nemlig skyhøyt og konkurransen om å komme på pallen i en av de 15 ulike konkurransene var derfor svært krevende. Høyt nivå til tross: hele fire ganger sto en ungdomsbedrift fra Rogaland på pallen og de høstet mange rosende ord for forretningsideene og prestasjonene sine fra juryene. De trekker fram at bedriftene er ambisiøse, at de tar bærekraft på alvor og at de tør å tar i bruk forskjellige type teknologi for å skape nye løsninger.

"De har jobbet så hardt for å komme dit de er i dag og de har forberedt seg svært godt til NM. Nivået kneppes til noen hakk fra fylkesmesterskap til NM, og det er stas at bedriftene fra Rogaland likevel gjør seg bemerket."
Maria Aasbø, daglig leder Ungt Entreprenørskap Rogaland

Deltakere fra Rogaland:

Eco Brick UB festkveld

EcoBrick UB, Hetland VGS i Stavanger.

De har utviklet bærekraftige konstruksjonselementer av resirkulerte tekstiler og bærekraftig betong. Blokkene kan bygge små hus, og målgruppen er bistandsorganisasjoner og mennesker i utsatte områder som trenger et trygt og billig hjem. De ble kåret til Beste ungdomsbedrift i Rogaland i 2024.

Les mer og se videopitch fra EcoBrick UB her.

Sheep Sleep pa scene

SheepSleep UB, Tryggheim VGS på Nærbø.

Bedriften har utviklet en sensorløsning som varsler bonden når sauen skal lemme. Målet er å gi bonden bedre søvn- og livskvalitet.

Les mer og se videopitch fra Sheep Sleep UB.

1 I0 A1741 1

Novus UB, Hetland VGS i Stavanger.

Har har utviklet et engasjerende brettspill. Målet er å gjøre integrering og læren om det fremmede til en bedre opplevelse med vekt på å øke kunnskap om kultur og språk.

Les mer og se videopitch fra Novus UB her.

Dolor ub

Dolor UB, Vardafjell VGS i Haugesund.

Bedriften har laget en innovativ massasjelue for personer som lider av hodepine og migrene. Det unike med luen er at den kombinerer vibrasjonsmassasje med kalde og varme gel-patches.

Les mer og se videopitch fra Dolor UB her.


Resultater og juryens begrunnelser:

Novus UB fra Hetland VGS i Stavanger

1. plass Beste samarbeid med næringslivet

Denne bedriften har brukt tid på å velge mentor, og valget de gjorde var både gjennomtenkt og vellykket. De har valgt samarbeidspartnere som både representerer brukere av produktet, offentlige etater, produksjon og markedsføring. Produktet er på en måte tradisjonelt, men tas i bruk på en svært målrettet måte i den globale situasjonen vi befinner oss i nå, hvor det dessverre er mange flyktninger som kommer til Norge. Disse trenger å lære norsk, både av sosiale hensyn, men også for å komme raske inn i arbeidsliv. Dette brettspillet hjelper flyktningene nettopp m

2. plass Beste forretningsplan/modell.

Juryens begrunnelse: Bedriften tar ett sosialt ansvar, et solid produkt og en gjennomarbeidet forretningsplan, med en klar definert målgruppe.. De har et solid samarbeid med næringslivet og er allerede økonomisk bærekraftige med stort vekstpotensiale.

3. plass Beste Markedsføring
Juryens begrunnelse: Ungdomsbedriften har en helhetlig profil og kreativ bruk av merkevaren i markedsføringen sin. Bedriften har hatt kontakt med både næringsliv og offentlige aktører, og de har knyttet til seg influencere med personlig erfaring. UBen har anvendt teori og til og med definert sin arketype som kommer godt frem i både produkt og markedsføring.

SheepSleep UB fra Tryggheim VGS på Nærbø

3. plass Beste innovative produkt/tjeneste
Juryens begrunnelse: Bedriften løser et problem som kommer til bidra til å gjøre bondeyrket mer attraktivt for neste generasjon. De har tenkt nytt, og har også muligheter for videre ekspansjon.

I tillegg var EcoBric UB nominert i kategorien for «Beste samarbeid med næringslivet» og Dolor UB var nominert i kategorien «Beste regnskap». Særlig Novus UB var godt fornøyd etter å ha vært på pallen hele tre ganger under prisutdelingen. Særlig en pris smakte ekstra godt:


"Det føles veldig bra å få tilbake noe for all den harde jobbingen vi har lagt ned i arbeidet med ungdomsbedriften. Den kjekkeste prisen er kanskje førsteplassen i «Beste samarbeid med næringslivet». Samtidig er det veldig stas å komme på pallen for «Beste forretningsplan/modell» fordi det er en pris hvor man skal levere godt på mange områder og som viser at man er god på bredden."
Malene Nilsen Sunde, daglig leder Novus UB

Møtte statssekretær

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Wenche Westberg, delte ut to priser under NM. I forkant av premieutdelingen hadde hun et ønske om å treffe noen av ungdomsbedriftene som har løsninger innenfor landbrukssektoren. Da var SheepSleep UB selvsagt en av de bedriftene statssekretæren ønsket å møte. Daglig leder i SheepSleep UB, Filip B.Cilan, tok utfordringen på strak arm sammen med to andre ungdomsbedrifter fra Nordland og Innlandet. Filip forklarte på en veldig god måte hvordan deres sensorløsning kan sikre bønder mer søvn under lammingen. Både han og de to andre bedriftene fikk svært gode tilbakemeldinger på løsningene sine og Westberg ville berømme at de våger å tenke nytt innenfor en bransje som trenger innovasjon.

Stassekretaer LMD og ungdomsbedifter
Mote med statssekretaer Sheep Sleep UB

Elevene hadde to innholdsrike dager på NM og inntrykkene er mange. De har møtt ungdomsbedrifter fra hele landet og de har møtt jurymedlemmer fra arbeids -og næringsliv på stand. De har også rukket å reflektere litt over hva de sitter igjen med etter et år med ungdomsbedrift som undervisningsmetode:

"Det beste med å ha hatt ungdomsbedrift er at vi har lært så mye! Entreprenørskap er det faget hvor vi lærer mest som vi kan ta med oss videre i livet. Vi har lært å by på oss selv, viktigheten av å vise engasjement og å tro på vår egen ide. Vi har lært å vise initiativ, ha troen på eget produkt og ikke forvente at ting kommer av seg selv."
Lisa Larsen, produksjonsansvarlig Novus UB