Beste Elevbedrift 2024 i Sør-Rogaland er kåret!

Vinima beste eb fmeb web

Sterk vinner av "Beste Elevbedrift"!

Vinima EB fra Giske ungdomsskole ble kåret til Beste Elevbedrift i Sør-Rogaland under mesterskapet for elevbedrifter i Stavanger 17. april. Elevene går på 9. trinn og har elevbedrift i valgfaget «Utvikling av varer og tjenester».

Startet tidlig

Elevene i Vinima EB er allerede drevene entreprenører ettersom de hadde elevbedrift i "Utvikling av varer og tjenester" også på 8. trinn. Erfaringen fra fjoråret kom tydeligvis godt med når de nå stilte med ny bedrift og nytt produkt under årets mesterskap.

Gjengen i Vinima EB bestemte seg tidlig for hva de ville satse på når de skulle i gang med elevbedrift også på 9. trinn. Allerede før sommerferien gikk de til innkjøp av en glasskutter og startet ideutviklingen på hvilke produkter de kunne tilby. Da er det kanskje ikke så rart at Vinima EB var den første elevbedriften som registrerte seg i Rogaland så fort skoleåret var i gang. Denne gjengen hadde ambisjoner helt fra start!

"Det beste med å drive elevbedrift er at vi får velge selv hva vi vil gjøre og det er veldig variert fag. Vi får jobbe selvstendig og lærer mye nytt!"
Vinima EB
Vinimaprod3
Vinima EB lager nydelige produkter av gamle vinflasker. Produktene har slått godt an! Bildene her hentet fra Vinima EB sin instagramkonto @vinima.eb.
V Inima prod
Vinima prod 2

Begeistret jury!

Til sammen 25 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv bidro på dagens arrangement. Juryen lot seg begeistre av Vinima EB på flere områder. De lager produkter av høy kvalitet og juryen la merke til at det var godt håndverk og stort fokus på bærekraft. Det ga dem også førsteplass i bærekraftsprisen. Gjengen framstår også som et team som samarbeider godt og som har fordelt arbeidsoppgaver og roller ut fra hvor de har sine styrker. Også innen markedsføring utmerket de seg med hvordan de gir innblikk i produksjonsprosessen og samtidig viser fram produktene på en delikat måte. Sjekk gjerne den flotte nettsiden deres her.

"En klar vinner innen bærekraft! De lager miljøvennlige produkt av gamle vinflasker og gir dermed nytt liv til produkter med flere bruksmuligheter."
Fra juryens begrunnelse, Bærekraftprisen i samarbeid med Haugstad Møbel

Stort fokus på bærekraft

Det var flere gode forretningsideer representert på mesterskapet og også de øvrige elevbedriftene imponerte også juryen.

- Jeg synes det er utrolig fint å bruke tid sammen med morgendagens gründere. Det å være så tett på og høre hvordan de legger frem hvordan de har jobbet og måttet samarbeide for å få fremdrift, er utrolig inspirerende. Det var kjekt å gå rundt på de ulike standene og se hva de har klart å skape, og det er helt klart at bærekraft er et viktig element for elevene. Det sier Merethe Stensland Bratland. Hun jobber som banksjef i SpareBank 1 SR-Bank, en viktig samarbeidspartner for Ungt Entreprenørskap Rogaland.

"SR-Bank er stolt samarbeidspartner til arrangementet og det er fantastisk at vi kan bidra til motivasjon og læring for elevene."
Merethe Stensland Bratland, banksjef SpareBank 1 SR-Bank

Ny rekorddeltakelse: 22 skoler deltok - 500 elever på stand!

22 ulike ungdomsskoler fra Stavanger i nord til Eigersund i sør var representert på mesterskapet da de 125 elevbedriftene møttes til utstilling og mesterskap ved Stavanger Konserthus.

Aldri før har så mange elevbedrifter vært samlet til mesterskap i Roglaland! Det var mye liv i salen og både elever, lærere, jury og publikum fikk se mye kreativitet og stor variasjon i forretningsideer. Her var alt fra en fiskebåt via apper til smykker og samtalekort for eldre representert.

19 ulike elevbedrifter gikk hjem med premiebevis i hånden da mesterskapet var over. Time kommune var den kommunen som hentet hjem flest priser; fire elevbedrifter fikk til sammen fem plasseringer!

Ungt Entreprenørskap er imponert over ungdommene og legger merke til at de har tilegnet seg mye entreprenørskapskompetanse i arbeidet med elevbedriftene sine.

"Det er imponerende å se hvor fine produkter flere av dem har laget og hvor gode de er til å markedsføre produktene sine på stand. De har stort fokus på bærekraft og gjenbruk og flere har laget morsomme konkurranser og blikkfang for å trekke publikum til stand. Det å skape en arena for disse ungdommene, hvor de kan vise noen utenfor skolen hva de har skapt, gjør mye for motivasjon, mestring og læring. Det ser vi veldig tydelig i dag. "
Maria Aasbø, daglig leder Ungt Entreprenørskap Rogaland