Bærekraftig idé gav solid seier

IMG 7249

William Bryntesen, Peder Antonsen, Ingerid Engerdahl-Nilsen, Eirik Matheson, Ada Larsen, Leon Erlandsson i RettRundtHjørnet UB fra Halden videregående skole er årets Beste Ungdomsbedrift i Østfold. Foto: Ungt Entreprenørskap.

Hele 113 ungdomsbedrifter deltok under fylkesmesterskapet i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold. Best av dem alle er RettRundtHjørnet UB fra Halden videregående skole som forsynte seg grådig av premiebordet, med hele ni pallplasseringer. Nå venter NM på de unge gründerne.

Løser verdensproblem på lokalt nivå

Ungdomsbedriftens forretningsidé er en app hvor privatpersoner og bedrifter kan kjøpe og selge overskuddsmat. Se deres videopitch her. I juryens begrunnelse heter det at de bidrar til å løse et verdensproblem på lokalt nivå, med et produkt som dekker et behov i markedet.

-Vi har lært så utrolig mye av dette arbeidet, sier daglig leder Ingerid Engedahl-Nilsen. -Først og fremst har vi forstått verdien av å samarbeide. Ikke minst har vi erfart hvor viktig det er å ha både plan A, B og C, for det er sjelden at ting går akkurat som man planlegger. Frem mot NM skal vi jobbe videre med appen vår, og kjøre en demoperiode hvor vi får brukere til å teste den ut. Vi har også avtalt møter med flere potensielle samarbeidspartnere, avslutter de unge fylkesmesterne.

Virkelighetsnær læring

Hensikten med å drive bedrift i skoletiden er først og fremst læring, fremfor næring. Gjennom bedriften sin opplever elevene at det som læres på skolen kan brukes til å skape verdier i samfunnet.

-Ungdomsbedrift gir trening i det som kommer etter endt skolegang, sier Malin Totland Guttormsen fra Sparebank1 Østfold Akershus. -Under fylkesmesterskapet står elevene rake i ryggen, og det er tydelig at dette betyr mye for dem. Å drive bedrift i skoletiden gir elevene mulighet til å oppdage hva de er gode til, uavhengig av skoleprestasjoner ellers.

Lærer Alexander Norvald har brukt Ungdomsbedrift som metode i en årrekke. -Jeg bruker nesten ikke lærebøker, og lar heller elevene lære pensum gjennom egne erfaringer. På den måten kan jeg knytte teorien til opplevelsene elevene har med sine egne bedrifter, forklarer Norvald.

Norgesmesterskap neste

Sammen med RettRundtHjørnet UB sikret også seks andre ungdomsbedrifter en gullbillett til NM Ungdomsbedrift på NOVA Spektrum i mai. Norgesmester i Beste Ungdomsbedrift får reise til EM på Sicilia i juli.

Se alle resultatene her