Fra trainee til minister på en arbeidsdag

Kan man gå fra trainee til minister på en arbeidsdag? Ja, hvis man deltar på Leder for en dag, så. Les mer om hvordan Oslos fire ledertalenter opplevde dagen!

IMG 6346

Vår trainee, Elvina Augedal var et av 29 ledertalenter som deltok i årets nasjonale gjennomføring av Leder for en dag i regi av Ungt Entreprenørskap Norge. Elvina tilbragte dagen på Stortinget sammen med barne- og familieminister Kjersti Toppe. Hun forteller om en hektisk og inspirerende dag: "Det var møter fra A-Å! Jeg fikk muligheten til å være med på alt fra VG-intervju til NHOs bærekraftsforum og møte med KS. Det var veldig høyt tempo, men på tross av det var Kjersti veldig godt forberedt på alt som skjedde - det var imponerende! Det overrasket meg hvor viktig omstillingsevne og tilstedeværelse er når man tilbringer hele dagen i møter med lite pusterom mellom hvert møte. Det var virkelig fullt fokus på det som skjedde der og da".

En overraskende oppdagelse i løpet av dagen var bredden av ansvarsområder som ligger under barne- og familieministeren: «Kjersti har ansvar for mye mer enn jeg trodde. Vi var for eksempel i et møte om kirkebevaring - ikke et emne jeg i forkant hadde forventet at hun hadde ansvar for», forteller hun.

Elvina er trainee i UE Oslo frem til sommeren, og etter det venter studier. Erfaringen med å følge en minister for en dag har ikke skremt henne fra å ville bli leder.

"Jeg ser at å være leder er krevende, men veldig interessant, og har absolutt ambisjoner om å ha en lederrolle i fremtiden. Jeg gledet meg stort til å få være leder for en dag, men å få være statsråd for en dag, det hadde jeg ikke sett for meg å få muligheten til! Jeg er veldig takknemlig for muligheten og de nye bekjentskapene jeg tar med meg fra dagen"
Elvina Augedal
Elvina 1

Magnus Svendsen, en av grunnleggerne av Oslo Analytic SB og masterstudent i entreprenørskap på OsloMet, fikk følge Christina Endresen i Telenor. Matchingen kunne neppe vært bedre; når man brenner for digital bærekraft og ønsker å redusere bedrifters karbonutslipp på nett, er innsikt i et stort teknologiselskap som Telenor et unikt sted å hente kunnskap og bekjentskaper. Magnus hadde høye forventninger til dagen, men ble på ingen måte skuffet:


- Jeg fikk et godt innblikk og dypdykk i Telenor; deres strukturer, visjoner, mål og arbeidsmetoder, som var virkelig interessant. Jeg ble spesielt overrasket over den gode kulturen og hvordan det høye tempoet alltid føltes kontrollert. Planlegging og organisering foregår ukesvis i forveien, som jeg lot meg imponere veldig av. Det er veldig forskjellig fra min hverdag i en startup. At jeg fikk lov til å delta på ledermøter, oppleve teknologien og lære fra flere avdelinger har satt ting i perspektiv, forteller han om dagen.

Som Christinas skygge gjennom en dag på Fornebu fikk Magnus nyttig innsikt i hvordan samarbeid og flyt mellom avdelinger, ledere og ansatte i et stort selskap fungerer.

"Jeg er mektig imponert over hvordan jeg ble tatt i mot - en veldig god kombinasjon av å få være en skygge som følger dagen som normalt, samtidig som de ba om input og refleksjon. Det har vært en ære å få lov til å komme under lupen hos Telenor og tett på Christina. Hun er rådyktig. Jeg sitter igjen inspirert, informert og utviklet, med et utvidet nettverk og nye relasjoner som vil fortsette å utvikle meg i min karriere, både som aspirerende leder og menneske"
Magnus Svendsen
Magnus 1

Jørgen Sjåvik, medgründer av Oslo Analytic SB og masterstudent i entreprenørskap på OsloMet, fikk sette seg i sjefsstolen hos Schibsted, som Kristin Skogen Lunds skygge gjennom dagen. Det var en inspirerende og lærerik opplevelse: «På agendaen stod blant annet en omvisning hos VG samt deltakelse i deres daglige standup-møte, og en veldig givende prat med Schibsteds bærekraftansvarlig Britt Nilsen og Aftenpostens redaktør Trine Eilertsen. Det mest lærerike var å forstå strategi, politikk og hvordan organisasjonens styrker kan brukes til å oppnå konkurransefordeler. Jeg lærte viktigheten av kompetanse, rollemodeller, trygghet og åpenhet i lederskapet, noe som ble tydelig demonstrert av Kristin. Hun fokuserer også veldig på åpenhet og å være proaktiv i lederskapet, og det skaper tillit i organisasjonen», forteller han.

Selv om forskjellene mellom et av Nordens største mediekonsern og en teknologi-startup på mange områder er store, ser Jørgen flere viktige koblinger til hvordan han vil bruke erfaringene fra Leder for en dag videre i arbeidet med Oslo Analytic:

"Jeg er inspirert til å tenke strategisk, og kommer til å i enda større grad vektlegge godt samarbeid. Å ha fått innsikt i en toppleders beslutningsprosesser i 2023 var helt uvurdelig, og jeg tar med meg mange nyttige tips videre i karrieren min. Takk til Kristin, Schibsted og UE for en ekstraordinær opplevelse!"
Jørgen Sjåvik
IMG 04981

Hanna Worum fikk følge Mille Mellbye, direktør for organisasjon og strategi i Virke gjennom dagen. Dagen var tettpakket med både opplevelser og læring: «Vi startet dagen med en presentasjon av Virke Vekst med Sigri Sevaldsen, som er en inspirerende og dyktig entreprenør av natur. Jeg fikk også en presentasjon av Virke og innføring i hvordan de jobber med kulturbygging og intern lederutvikling. Senere var vi i møte med kommunikasjonssjef angående interne endringer, jeg fikk omvisning på huset og til slutt et møte om årets julehandel med administrerende direktør, kommunikasjonsteamet, analysespesialist og bransjesjef i forberedende pressemøte. Veldig gøy å se resultatet av dette møtet med adm. direktør på nyhetene i dagene etter!», forteller Hanna.

Hanna fullfører nå sitt siste år på masteren i entreprenørskap på OsloMet, og forteller at dagen med Mille inspirerer for veien videre:

"Mille er utrolig dyktig og multitasker så det holder. Det viktigste jeg tar med meg fra dagen med henne er å vite hvem man har rundt seg, og sørge for god kommunikasjon både oppover og nedover i organisasjonsstrukturen. Det var en utrolig inspirerende dag som har motivert meg til å utforske mer om lederen i meg selv - måten Mille kommuniserer på er virkelig noe jeg ser opp til og tar med meg videre!"
Hanna Worum
Hanna

Har du spørsmål om Leder for en dag? Ta kontakt:

Silje 2
Silje Bretvik Gundersen
Fagansvarlig, høyere utdanning. I permisjon.