Vinner av «Euronext Blue Innovation Award» ungdomsbedriften Pabulimaris UB skal løse problemet med lakselus.

Sammen med Oslo Børs (Euronext) setter Ungt Entreprenørskap søkelys på den blå næringen og bærekraftig blå innovasjon, og Norges beste ungdomsbedrift innen bærekraftig blå innovasjon ble Pabulimaris UB fra Thora Storm videregående skole. De vant den nasjonale finalen i Euronext Blue Innovation Award, og skal dermed representere Norge i den europeiske konkurransen i mai. Pabulimaris UB leverer et alternativt og bærekraftig helsefôr for oppdrettslaks. Bedriften består av fem elever fra entreprenørskapslinja på Thora Storm vgs. i Trondheim, de skal også delta i NM Ungdomsbedrift 2. - 3. mai.

Pabulimaris Ub - jubel
Jubel fra Pabulimaris UB når de vant Euronext Blue Innovation Award.

Bærekraftig blå innovasjon

I 2020 døde over 26 millioner oppdrettslaks i norske merder på grunn av lakselus. Dette tilsvarer en tapt salgsinntekt på 6 milliarder kroner for oppdrettsselskapene. Pabulimaris UB sin forretningsidé er å utvikle et laksefôr som gjør at laksen selv frastøter lakselusen. Fôret, SustainSalmon, inneholder mikroalger som frastøter lakselus.

Det var stor variasjon i konseptene under årets Euronext Blue Challenge Award, og juryen ble imponert over nivået på alle bedriftene. Begrunnelsen for vinneren er at de tilbyr en ny og konkret løsning til et problem i en stor og viktig næring. Pabulimaris UB har høy økonomisk forståelse, og de skårer jevnt over på samtlige kriterier i konkurransen. Lakselus er et stort problem, så det blir veldig spennende å følge Pabulimaris sitt arbeid videre.


Blå økonomi for fremtiden

Dette er andre gang Ungt Entreprenørskap sammen med Oslo Børs og Euronext setter søkelys på den blå økonomien i programmet Ungdomsbedrift. Børsdirektør Øivind Amundsen er imponert over både innovasjon og prestasjoner. – Den blå økonomien spiller en avgjørende rolle for at verden skal nå klima- og bærekraftsmålene. Som del av Euronext ønsker Oslo Børs å bidra til å inspirere europeisk ungdom til å satse på bærekraftig blå innovasjon og entreprenørskap. Dette er utgangspunktet for Euronext Blue Innovation Award. Jeg gratulerer Pabulimaris UB som vant og skal representere Norge i den europeiske finalen. Takk også til de øvrige teamene som presenterte spennende og innovative løsninger, sier Amundsen.

Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo forteller at den blå økonomien og spesielt bærekraft engasjerer de unge. – Våre unge bedriftsledere langs kysten ser muligheter og potensiale i den blå næringen, og de vet at med bærekraftige løsninger så er dette kanskje den viktigste vekstnæringen for Norge i fremtiden, sier Nykkelmo.

Alle de som deltok i konkurransen imponerte, men juryen hadde spesielt tiltro til Pabulimaris UB på grunn av den gode forretningsideen deres. Juryleder var Tom Kristoffersen (Oslo Børs), og han hadde med seg Marianne Wergeland Jenssen (NordPool), Marie Thuestad (NordPool), Ketil Qvam Andersen (Euronext Securities Oslo) og Kristin Skaug (AksjeNorge) i juryen.

Europeisk finale 18. mai

Pabulimaris UB mottar en gavesjekk på 3.000 kroner. I tillegg får de besøke Oslo Børs, og 18. mai skal de representere Norge i den europeiske finalen.

Disse bedriftene deltok i den nasjonale finalen:

Algeplast UB, Hvam vgs, Viken
De skal videreutvikle nåværende algeteknologi og skal lage nedbrytbar bioplast av alger.

LaCrima UB, Nordahl Grieg vgs, Vestland
De skal tilby et sunnere alternativ til populære matvarer ved å introdusere tang og alger inn i det norske kostholdet.

Navaria UB, Romsdal vgs, Møre og Romsdal
De skal sikre tryggere ferdsel for fritidsbåter langs kysten, ved hjelp av teknologi som forebygger havari.

Pabulimaris UB, Thora Storm vgs, Trøndelag
De prøver ut et alternativt bærekraftig laksefôr, spesielt rettet mot oppdrettslaks, som består av lokale proteinkilder, og dermed erstatter soya. Fôret skal også bidra til at laksen selv frastøter lakselus.

Substantia UB, Mailand vgs, Viken
De skal produsere substans til soldatfluelarver, som igjen skal bli laksefor.

Pabulimaris UB
Teambilde Pabulimaris UB