Kreative og nye sjømatretter i vinterferien?

Uka før vinterferie avslutter Slettaelva skole uka med et brak! Denne uka har alle elevene på mellomtrinnet gjennomført SMART sjømat. Mellomtrinnet flyttet inn i gymsalen som læringsarena og har brukt uka til samarbeid, skaperglede og utforskertrang. På mandag ble de presentert for problemet; barn spiser for lite fisk, og at verdens befolkning trenger på lang sikt å utnytte havets gull for å ernære alle. Hva er vel ikke bedre enn å lære barn at fisk er godt gjennom å lage nye, kreative matretter som barn garantert vil like?

Rekke opp hand fiskbakgrunn
Av alle elever kick off
Kick off Hermes
Tomstokkbildekickoff

Andreas Markus Johansen er kontaktlærer på 6. trinn og har vært med elevene denne uka når de har tatt opp problemet med at barn spiser for lite fisk.

"Gjennom uka har de vært utrolig selvdrevne og løsningsorienterte! De har kommet opp med fantastiske matretter med mange kreative forslag som appellerer til barn. Barna har tatt tak i et globalt problem som har vært mer forståelig i en slik kontekst. De bryter det ned på en måte som gjør at de selv føler de bidrar i en større sammenheng."
Andreas Markus Johansen, kontaktlærer 6. trinn

Videre forteller Andreas at dette er en fin måte å knytte blant annet de tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling. Elevene tar ansvar og tar tak i et globalt problem, og prøver å finne nye løsninger.

Laerer

Signor Hermes

Sammen med oss denne uka fikk Signor Antonsen kommunikasjonssjef fra Hermes være med, som har bidratt med kunnskap om sjømatnæringen, og hvordan torskens vei fra havet til den ligger på fatet kan se ut. Elevene har fått se arbeidet som foregår på fiskebåten Hermes ute i Barentshavet, og hvordan man blant annet kan fiske på en bærekraftig måte. Han sier videre at han er mektig imponert over det høye nivået elevene leverer;

"Alle komponentene som kommer frem i presentasjonen viser hvor godt gjennomtenkt og sammensatt det er! En gruppe har til og med spurt barn om de ville spist nettopp deres rett, og gjort en undersøkelse for nettopp barna som målgruppe!"
Signor Antonsen, Kommunikasjonssjef i Hermes

Rektor Ann-Sissel Westgård er nærmest veteran i SMART, og har vært med siden det startet i 2004. Hun berømmer den entreprenørielle metoden og synes det er flott at den treffer hver enkelts elevforutsetning. De kan bruke sine evner og sammen i gruppa bidra på hver sin måte for å finne løsning på problemet.

Lz Qtwo Q

På torsdag hadde Signor og Ann-Sissel den gjeve og utfordrende oppgaven som jury, og kåre tre vinnere. Blant 19 nye matretter var det nærmest umulig og velge ut kun tre. For å nevne noen av de kreative løsninger spilte mange på farger, smakskombinasjoner som både kunne kamuflere og forsterke torsken. Fritert torsk appellerer visstnok sterkt til barn, hvor en får en crispy konsistens. Svampebob og torskemannen Ole var blant annet å se på tallerkenen.

I Rb C7d XA
Gu9 O79 Pg
Svampecod modell
Smart vinner fiskegodt

Med et fengende navn, som kunne dra restaurantfølelsen inn til kjøkkenbordet hjemme, med gode smakskombinasjoner, gjennomførbart og innenfor budsjett kåret jury «Fisk-e-godt» til vinner av Sjømat-SMART. Gjennom å bruke kjente og kjære smaker som sandwich og pommes frites kan ikke barn si nei uten å ha smakt, som de ofte kan gjøre. Elevene supplerer med sunne grønnsaker og valgfri dip.

"Elevene viser stort engasjement og skaperglede og presiserer flere ganger at det har vært fint å samarbeide på en slik måte igjen. Med trygge rammer med smittevernstiltak som avstand og hygiene til grunn har det virkelig kommet frem i arbeidet at de har kosa seg! Det er vel nettopp i et slikt år som har vært og som vi står i, at nettopp dette blir verdsatt. Vi manøvrerer oss retningslinjer og utnytter til det fulle når kohort og smittetall tillater fysisk arrangement."
Tina Louise Myreng, prosjektleder i Ungt Entreprenørskap i Troms og Finnmark

Elevene gleder seg til å kunne teste ut matretten sin i mat og helse for alle elevene, hvor torsken kommer fra ingen andre enn Hermes. Slettaelva skole gleder seg allerede til neste gang, og ser ikke bort i fra at noen av matrettene blir testet ut hjemme i vinterferien.