Senja-ungdommer vant i kokkekampen under MerSmak 2023

Ungdomsbedriften Nutra Dust UB vant kokkekampen i Tromsø under Matuka 2023. Eline Einarson, Andrea Bye, Kamilla Lindgård og As Palsdottir er elever ved restaurant- og matfagslinjen på Senja videregående skole, og kokkelerte deres vei til topps i kokkekampen.

Nutra Dust UB og juryen

Seks Ungdomsbedrifter fra matfagslinjer/vg2 i Troms og Finnmarks videregående skoler deltar i årets matprosjekt. Disse elevene kommer fra Alta, Senja, Ishavsbyen og Samisk vgs. Kautokeino.
Etter tre dager med kreativ og innovativ jobbing på kjøkkenet på Ishavsbyen vgs. i Tromsø, ble uka avsluttet med kokkekamp.

MerSmak handler om å prøve og å øve, og til dette fikk elevene eksklusive lokale råvarer til disposisjon. Til forretten fikk de levende Kongekrabbe fra Gamst Shilova AS i Vardø. Her måtte elevene slakte krabben før de kunne gå i gang med kokkeleringa.

Til hovedrett var vi gjennom to ulike råvarer: ytrefilet av rein fra Kautokeino Rein og laks fra Lerøy Aurora AS, Skjervøy, som de også selv måtte filteret før bruk. Til kokkekampen måtte de så velge om hovedretten skulle være kjøtt eller fisk. Til desserten var det multe som var hovedråvare.

Kyndig veiledning underveis på kjøkkenet gjennom hele uka, ble gitt av Rune Knudsen, kokk og medeier i Bardus Bistro Tromsø.

Gruppsbilde 2023

Juryen, lot seg imponere over det høye nivået elevene leverte i kokkekampen. Ungdommene har virkelig vist at de både er kreative og innovative på kjøkkenet.

"Vi har juryert i mange kokkekamper blant elever og lærlinger, og det dere viser oss i dag, imponerer oss stort! Det er meget høy kvalitet på det dere serverer"
Juryleder, Rita Slettum.

Det var en spennende kamp, få poeng skilte UB’ene, men juryen kom frem til en vinner, og denne er de samstemte om.

Juryen besto av personer fra bransjen: Rita Slettum/Landsstyret Norske Kokkers Landsforening (NKL), Petter Markussen/ Opplæringskontoret og NKL, Natalie Lorentzen/SMAK-festivalen Tromsø, Ruben Abrahamsen/BAMA og Eva-Louise Ahlquist Jensen /kokkelærling og tidligere deltaker av Matuka.

Vinnermenyen

Forrett 2023

Forrett:

Kongen av tallerken
Hvitløksmarinert krabbelår med krabbesalat, grillet sitron og garnityr

Hovedrett 2023

Hovedrett:

Rein på vidda
Ytrefilét av rein med urteskorpe. Serveres med potetchips, karamellisert soppsaus og potetcroquette.

Dessert 2023

Dessert:

Multer fra vår fjord
Hasselnøttbunn med friske multer. Serveres med multecoulis, marengs og nøttecrumble

Matprosjektet MerSmak er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Mellomarbeidsfase
3. Fylkesmesterskapet (FM) 2024:
En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt.


Vi gratulerer alle de seks Ungdomsbedriftene med ei vel gjennomført uke! Vi gleder oss til å følge dere på veien videre til Fylkesmesterskapet, og til å se hva sluttproduktet blir, produkt inspirert av uka i Tromsø.

Trine UETF 2021
Trine Hogseth
Rådgiver, VGS-ansvarlig Finnmark
1 Samarbeids partnere host 2023