Marine Spark SB fra UiT Norges Arktiske Universitet Blåser Konkurransen av Banen på Norgesmesterskapet for Studentbedrifter

Marine Spark SB kan reise tilbake til Tromsø med flere priser enn noen andre som deltok på NM i studentbedrift. Den 6. juni samlet 21 av de beste studentbedriftene fra universiteter, høyskoler og fagskoler over hele Norge seg på Forskningsparken i Oslo for å delta i det prestisjetunge arrangementet.

Maria Davidsen og Gustav Hem, to av seks medlemmer i studentbedriften Marine Spark SB, imponerte stort med sin todelte forretningsidé. Deres mål er både å redde den norske havbunnen og styrke deler av oppdrettsnæringen som sliter.

IMG 0807 min

Et Innovativt og Bærekraftig Konsept

Marine Spark SB har identifisert et betydelig miljøproblem: Drøbakkskråkebollen. På grunn av overfiske av rovfisk, har kråkebollebestanden eksplodert, med mer enn 80 milliarder langs den norske kysten. Disse kråkebollene formerer seg raskt og fortærer tareskogen, som er avgjørende for havets biodiversitet og fungerer som verdens største karbonlager.

Løsningen til Marine Spark SB er å bruke den invaderende kråkebollebestanden til å lage nye, bærekraftige fôrprodukter for oppdrettsnæringen. På Norgesmesterskapet presenterte de sin prototype av «kråkebollemel», et fôrprodukt som kan redusere dødeligheten i visse arter. Med syv intensjonsavtaler på plass, planlegger de å starte et produksjonsanlegg utenfor Tromsø i samarbeid med kråkebolleeksportøren Ecofang AS i 2024.

En Fremragende Prestasjon på Norgesmesterskapet

Under Norgesmesterskapet for studentbedrifter, arrangert av Ungt Entreprenørskap, imponerte Marine Spark SB juryen på alle nivåer. Juryen bestod av 30 personer fra arbeids- og næringslivet som anerkjente studentbedriftens innovasjon og potensial.

Marine Spark SB vant førsteplass i bærekraftsprisen i samarbeid med Innovasjon Norge og HR-prisen i samarbeid med Manpower Group. De avsluttet kvelden med en sølvmedalje i kategorien «Beste studentbedrift» i samarbeid med Ferd.

"«Studentbedriften har imponert juryen på alle dimensjoner innen bærekraft. De har allerede flere intensjonsavtaler og har et modent produkt. Produktet bidrar til å løse et stort miljøproblem i havet og gjenoppbygger biodiversitet. Teamet har et sterkt samarbeid som kan overkomme mange ulike utfordringer og har førstehåndskunnskap med problemet allerede, samt god innsikt i industrien. Tilgjengeligheten av produktet er allerede til stede. Det er mange positive ringvirkninger i tillegg til det rent økonomiske. De er med på å fyre opp under industrien i Nord-Norge og skape flere arbeidsplasser.»"
Juryen i bærekraftsprisen i samarbeid med Innovasjon Norge
NMSB24 Bilder Dagtid 65 min

Veien Videre for Marine Spark X AS

Marine Spark SB, som nylig har gjort overgangen til aksjeselskap og nå heter Marine Spark X AS, er klar for nye høyder. Deres arbeid med å utnytte kråkeboller til bærekraftige formål og støtte oppdrettsnæringen er en inspirerende modell for hvordan innovative løsninger kan ha positiv innvirkning på både miljø og økonomi.

Vi ser frem til å følge Marine Spark X AS videre på deres reise mot en mer bærekraftig fremtid for havet og oppdrettsnæringen. Gratulerer med en fantastisk prestasjon på Norgesmesterskapet for studentbedrifter!

Profileringsfotoprofilering Alta Tromsog Finnmarkfotograf TS Foto Design 1949
Ildri Jørgensen
Fagansvar høyere utdanning og prosjektleder
Portrettbilde Sigurd 23
Sigurd Lunde
Høyere utdanning og kommunikasjon