Kokkespirene gjør seg klar for det kreative matprosjektet MerSmak

En kulinarisk revolusjon er i gang, ledet av unge entreprenører innen restaurant- og matfag. Med et engasjement for lokal mat og en vilje til å utforske nye smaker, har 21 elever fra ulike videregående skoler i Nord-Norge slått seg sammen i seks spennende Ungdomsbedrifter. Målet deres? Å trylle frem gastronomiske mesterverk basert på nordlige råvarer og produkter.

Vinnerne Skagenjentan UB Vardo vgs og juryen 2022 2023

Innovasjon, Kreativitet og Lokale Råvarer
Det hele starter tirsdag 31. oktober på Ishavsbyen videregående skole i Tromsø. Matprosjektet drevet av Ungt Entreprenørskap Arktis en unik mulighet for elevene til å utforske, eksperimentere og skape innefor sitt egen fagfelt, og å møte andre likesinnede. Kokkene utfordres til å bruke lokale råvarer fra nord, som danner grunnlaget for forretter, hovedretter og desserter gjennom hele uka.

Høydepunktet av prosjektet kommer torsdag 2. november, når elevene presenterer sine kreasjoner for en erfaren jury. Blant dommerne finner vi anerkjente navn fra Norske Kokkers Landsforening, Opplæringskontoret, BAMA og SMAK-festivalen i Tromsø.

Forrett

Bærekraft som Grunnstein
Dette prosjektet er ikke bare om kulinarisk nyskaping, men også om bærekraftig utvikling. Med støtte fra lokale bidragsytere og råvareleverandører som Gamst Shilova AS, Lerøy Aurora AS og flere, setter Matprosjektet fokus på å fremme innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Målet er å gi elevene en arena å utforske på, samt å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, og øke antallet Ungdomsbedrifter innen bransjen. Fremtidens kokker skal være ambassadører for nordlige råvarer. Kunnskap om disse unike ressursene er avgjørende, og dette prosjektet er et viktig steg mot å utruste elevene med denne kompetansen.

MerSmak i Tre Deler
Matprosjektet MerSmak består av tre viktige faser. Først Matuka med kreative prosesser og kokkekamp. Deretter en mellomarbeidsfase for å modne ideer og forbedre konseptene. Til slutt, Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter 2024, hvor en av rettene eller deler av menyen skal utvikles til et salgbart produkt.

Elevene kommer fra Senja, Alta, Samisk vgs. Kautokeino og Tromsø/Ishavsbyen videregående skole.

Trine UETF 2021
Trine Hogseth
Rådgiver, VGS-ansvarlig Finnmark