I juni er de yrkesklare – nå skal sykepleierstudentene innovere helsesektoren

Til sommeren skal nok et kull med sykepleierstudenter uteksamineres, og for mange av dem kan møtet med sykepleierhverdagen komme som et sjokk. Tidspress og underbemanning er utbredt, og kan ha en negativ konsekvens for pasientforløpet. I følge Ildri Jørgensen i UE Troms og Finnmark behøver det ikke å være slik.

Innovasjonscamp Sykepleie Ui T 23 39

En ny måte å lære på

100 nervøse studenter fyller radene i Auditorium Cerebrum på helsefakultetet ved UiT torsdags morgen. Dagens eksamen er ikke som noen annen studentene har hatt. De siste ukene har de blitt utfordret i faget SYP-2620 til å finne svar på problemer de selv har kjent på i sine praksisperioder, og i dag skal innovasjonene deres presenteres foran en jury av fagpersoner – både innen sykepleie og innovasjon.

De siste ukene har bachelorkullet gjennomført en innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark, som tar utgangspunkt i vanlige problemer som skaper utfordringer for helhetlige pasientforløp.

Innovasjonscampen er en prosess som bygger på kreativitet og nyskaping, som lar studentene jobbe seg fra problem til løsning over en kort periode.

«Det har vært inspirerende å se hvordan studentene har blomstret gjennom denne prosessen», forteller prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Ildri Jørgensen om finalen av innovasjonscampen. «Man ser at dette er noe de brenner for».

Profileringsfotoprofilering Alta Tromsog Finnmarkfotograf TS Foto Design 1949
Ildri Jørgensen
Fagansvar høyere utdanning og prosjektleder
Portrettbilde Sigurd 23
Sigurd Lunde
Høyere utdanning og kommunikasjon

Torsdag presenterte 18 studentgrupper sine løsninger foran juryen, og begeistringen rundt å få ta tak i problemer som de selv har kjent på var tydelig hos alle. Løsningene favnet et bredt spektrum, alt fra turnusfordeling ved bruk av kunstig intelligens til smartklokker for sykepleiere som strømlinjeformer arbeidshverdagen deres.

"Det har mange kreative og innovative presentasjoner som er rettet mot å løse faktiske problemer for de som jobber i helsevesenet, og det tror jeg må være et resultat av at de engasjerer folk som jobber i yrket til å finne løsningene. Det er gøy å se at studentene er så på"
Hedda Krogh, forretningsutvikler i Norinnova AS
Innovasjonscamp Sykepleie Ui T 23 15

En del av et større bilde

Vinneridéen «Automatisk Støttestrømpe» bydde på en løsning som kan frigi tid for sykepleiere og øke mestring hos hjemmeværende pasienter ved hjelp av en maskin som hjelper til med påkledning. Gruppa bak idéen hadde jobbet hardt utenom skoletiden og hadde til og med samarbeidet med universitetene i Narvik og Trondheim for å ferdigstille sin 3D-moddelerte prototype.

Samtidig som studentene la fram sine forslag foran juryen i Tromsø, leverte også helsepersonellkommisjonen sin rapport om personell og kompetanse i helsevesenet til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Rapporten konkluderer det samme som studentene har kommet fram til: Bedre verktøy til sykepleiere og mer effektiv bemanning.

Oppdragsgiver for innovasjonscampen er KS Kommunesektorens Organisasjon via TØRN-prosjektet for fremtidens helse og omsorg, som har utformet problemstillingene sammen med kommunene.

"Det har vært spennende å høre forslag på de komplekse problemstillingene som helsevesenet står ovenfor, sett fra unges perspektiv. Det er helt tydelig i engasjementet at de har kjennskap til problemstillingen. Kommune-Norge har mye å glede seg til når disse kommer ut som sykepleiere"
Hanne Mensner Lerstang, KS
Innovasjonscamp Sykepleie Ui T 23 13