Finnmarksmat i fremtiden

Om få år kan det være slutt med restauranter og spisesteder i Finnmark

Matbransjen i Finnmark lider i dag store mangler i form av bemanning. Om lag 30 lærlingplasser står i dag tomme, og kan medføre at det om få år kan være slutt på lokale restauranter og spisesteder - om ikke noe gjøres. For å svare på dette behovet har Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark, sammen med Vår Energi AS, gått sammen for å gjennomføre matprosjektet "Finnmarksmat i fremtiden".

Matuka logo 21

Matuka 2021

Matuka 2021 går av stabelen i Kirkenes denne uka, med elever fra restaurant- og matfag, og kokk- og servitørfag fra videregående skoler i Hammerfest, Alta og Kirkenes. Under Matuka konkurrerer elevene i hvem som kan trylle frem de beste gastronomiske smaksopplevelsene, som så presenteres for en jury bestående av blant annet matentreprenører, yrkeskokker og politikere. Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal med hjelp av disse lage både forrett, hovedrett og dessert som skal bedømmes. Gjennom uka etablerer elevene grunnlag for kreative- og innovative matretter/produkter i sine egne ungdomsbedrifter.

"Lokale bidragsytere og leverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet. Det er bestandig en opplevelse å se hva slags kokkekunster elevene klarer å finne på."
Trine Hogseth, Prosjektleder Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark

Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til de aktuelle fagretningene og matbransjen generelt, samt å øke antall ungdomsbedrifter på skolene i Finnmark. Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. "Finnmarksmat for fremtiden" er et tredelt prosjekt, hvor Matuka er den første delen.

Glade vinnere 2020 fra Alta vgs

Vinnerne av Matuka 2020 (avbildet) kom fra Alta videregående skole.

Kjennskap til og kunnskap om lokale råvarer kan være det konkurransefortrinnet matbransjen i Finnmark behøver akkurat nå. Derfor er det viktig at neste generasjon matfagsutøvere er klare og motiverte til å utnytte det. Gjennom Matuka og det videre matprosjektet ønsker vi å nettopp sette søkelyset mot Finnmark og de mulighetene som finnes der.

Bon Appétit!