Årets første SMART Sjømat

I 2030 vil befolkningen på jorda ha økt til 8,5 milliarder mennesker. Hvis vi skal ha nok mat til å fø alle sammen er vi nødt til å utnytte ressursene i havet til deres fulle potensiale. I tillegg er vi nødt til å venne barn og unge til å spise mer fisk og sjømat. Hvordan får vi til det? Denne uken har elevene ved 5. og 6. trinn ved Gyllenborg skole i Tromsø jobbet med en løsning på akkurat det.

20210920 115424

SMART Sjømat handler om å finne måter å presentere sjømat på en måte som gjør det lettere for barn å spise det. Gjennom en ukes opplegg jobber barna seg fram til en løsning i grupper - fra idé til prototype - som så presenteres foran et panel av spente jurymedlemmer. Denne gangen fikk vi hjelp fra våre partnere i Hermes AS til å skaffe fersk fisk til elevenes retter, og rikelig med kompetanse fra Småkokkene!

"Elevene lyser opp når de skjønner at vi virkelig er interessert i å høre idéene deres. Vi hadde kick-off i Sparebank1 Nord-Norges lokaler i Storgata på mandag, og det er tydelig at barna syns det er stas å bli invitert til banken for å jobbe sammen og bli tatt på alvor. På torsdag da vi avholdt finalen var det var klart at de gledet seg skikkelig til å komme tilbake."
Tina Louise Myreng, Prosjektleder Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark
SMART Gyllenborg elever pitcher 21
SMART Gyllenborg vinner 21
SMART Gyllenborg Vinner 5 trinn 21

På 6. trinn ble det presentert 10 nye kreative og fristende retter, men til syvende og sist var det gruppa FileO stakk av med seieren! De valgte å kombinere sunne ingredienser med laksefilet i en hamburger! Gruppa ble inspirert av fisketaco og tok disse smakene videre (Den hemmelige ingrediensen er panko som gir en krispi konsistens 🤫). Gruppa er sikker på at dette blir en hit hos barn!

På 5. trinn presenterte vinnerne ikledd forkleet, klar for å tilberede kreasjonen sin - matmuffins med laks - i mat- og helsefaget!

Vi ser fram til å gjennomføre mange flere SMARTer over høsten. Sjekk programmet her!