Plukk plast EB til topps under Fylkesmesterskap for Elevbedrift i Viken

Plukk plast EB Svensedammen skole 2

Plukk plast EB. Fra venstre: Noah Haldorsen Hefte, Brink Lingland Løvstad (på telefon), Mena Sveinsson Steingrimsen og Marte Martinsen. Foto: Privat.

149 elevbedrifter fra ungdomsskoler i hele fylket deltok under digitalt Fylkesmesterskap i regi av Ungt Entreprenørskap Viken. Plukk plast EB fra Svensedammen skole ble kåret til Beste Elevbedrift. Deres bærekraftige forretningsidé er en app som skal bidra til et rent lokalsamfunn og mindre plast i havet.

Det er første gang Ungt Entreprenørskap Viken gjennomfører et felles Fylkesmesterskap for elevbedrifter i ungdomsskolen. Av de 149 påmeldte, gikk totalt 20 elevbedrifter pr kategori videre til finalen. Her ble elevene intervjuet digitalt av juryene som har bestått av representanter fra arbeids- og næringsliv fra hele fylket. Se alle resultater nederst i artikkelen.

Motiverende å utvikle egen idé

-Forretningsideen vår er en app som skal engasjere unge til å plukke plast, samtidig som man har sjansen til å vinne premier, forklarer Mena Sveinsson Steingrimsen, Marte Martinsen, Noah Haldorsen Hefte og Brink Lingland Løvstad i Plukk plast EB.

-Vi ønsket å utvikle noe som bidrar til at alle kan gjøre litt for å løse problemet med plast. Og så ville vi motivere ungdom ved at man kan vinne premier, forklarer de fire elevene ved Svensedammen skole.

-Gjennom Elevbedrift har vi lært å samarbeide, først og fremst oss imellom, men også ut i markedet, sier de nyslåtte vinnerne. -Det er motiverende å at vi har kunnet tenke og bestemme selv, og ta styringa på arbeidet i større grad enn i vanlige skoleoppgaver.


Elevaktiv læring gav fremtidsrettet løsning

Lærer Martine Andersen Rui nikker samtykkende. -Elevene har fått frie tøyler, bekrefter hun. -Det er første gang jeg bruker Elevbedrift som metode, og det er gøy å se at elevene har taklet utfordringene og funnet løsninger selv. Dette er elevenes arbeid, men vi er alle veldig stolte over resultatene deres, avslutter Andersen Rui.

-Plukk plast EB er fremtidsrettet, og løser en viktig miljøutfordring. De har et gjennomtenkt forhold til hele næringskjeden - som løses med de riktige samarbeidspartnerne, sier Anja Aarsrud Guerrera fra Slåttland Group, på vegne av juryen.

Innovative og bærekraftige ideer fra unge elever

Innovatører trengs overalt, og forretningsideene til årets elevbedrifter beviser at dagens unge tenker både nytt og bærekraftig. Isofix EB fra Rakkestad ungdomsskole jobber med en løsning for å feste barnesetet trygt i ambulansen, og ble kåret til Beste innovative idé. Green Closet EB fra Svensedammen skole ble belønnet med førsteplassen i Beste bærekraftige Elevbedrift for sin enkle løsning som hjelper deg å kjøpe grønt og handle etisk når du er på jakt etter nye klær. Eller hva med et nettbasert læremiddel til bruk i skolen, slik Digital Dash EB fra Hellerasten ungdomsskole utvikler?

Imponerende omstillingsevne i skolen

-Det siste året har både elever og lærere måttet utvikle digital kompetanse og omstille seg i et tempo det står virkelig respekt av, sier Erlend Eggen, Christer Engström og Petter Skotland, lederne i Ungt Entreprenørskap Viken.

-Til tross for en krevende skolehverdag, har nær 2 800 elever i ungdomsskolene i Viken drevet Elevbedrift dette skoleåret. Rundt 650 lærere har brukt Elevbedrift som undervisningsmetode, i vanlig undervisning og på hjemmeskole. -Både lærere og elever fortjener ros for sin imponerende endringsvilje, fortsetter Eggen, Engström og Skotland.

Får relevant erfaring

-Elevbedrift er i høyeste grad elevaktiv læring, slik Fagfornyelsen legger opp til. Gjennom arbeidet med Elevbedrift, har elevene tenkt ut en forretningsidé, samarbeidet innad og med aktører utenfor skolen, og jobbet fram bærekraftige og innovative produkter. Lokalt arbeidsliv har bidratt som veiledere, og elevene har fått erfaring som er relevant både for videre studievalg og fremtidig arbeidsliv, sier ledertrioen.


Resultater

Beste produkt i markedet

Beste innovative idé

Beste bærekraftige Elevbedrift

Beste arbeidsmiljø

Beste logo

Beste reklamefilm

Beste samarbeid med næringslivet

Beste Elevbedrift

Lærerstudentenes pris - Beste pitch i region Østfold

Nominerte til nasjonale konkurranser i regi av Ungt Entreprenørskap Norge

SunnMat

Healthy Foodie Tops EB, Hammer ungdomsskole.
Grønt Godt EB, Rakkestad ungdomsskole

Beste sosiale entreprenør – Kavliprisen

BloodSissys EB, Norges Realfag Gymnas ungdomstrinn
Prosjekt Gambia EB, Rakkestad ungdomsskole
Chip Heat EB, Li ungdomsskole
Digital Dash EB, Hellerasten ungdomsskole

Beste Grønne entreprenør – Grønt og Genialt

BryggBar EB, Landøya ungdomsskole
Green Closet EB, Svensedammen ungdomsskole
Re-Pack EB, Ingieråsen ungdomsskole
ReFolder EB, Ramstad ungdomsskole