Kondor SB til topps med innovativ drone under Fylkesmesterskap for Studentbedrift i Viken.

Kondor SB
Envicase SB
NEMA SB

12 studentbedrifter deltok under FMSB i Viken. Blant innovative og bærekraftige forretningsidéer ble Kondor SB kåret til Beste Studentbedrift for sitt imponerende arbeid med en nyskapende, solcelledrevet drone. Nå er de unge innovatørene klare for NM – og AS!


Innovativ drone

Kondor SB sin forretningsidé er en solcelledrevet overvåkingsdrone med lenger flyvetid enn eksisterende løsninger. -Med solceller kan vår drone kjøre så lenge det er lyst. Dette er faktisk den første dronen som vil produsere mer strøm enn den forbruker, forklarer Simen Midtbruket, Lene Fjellheim, Adrian Magnussen, Jostein Langås og Henning Klaveness som driver studentbedriften Kondor SB som en del av studiet Innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold.

-Dronen retter seg i utgangspunktet mot sikkerhet og overvåkning av for eksempel store arrangementer, men bruksområdene er fleksible ettersom innholdet -eller payload som det heter på fagspråket - kan justeres, forklarer daglig leder Simen Midtbruket.


Lærer om seg selv

Gjennom studieåret startes, drives og avvikles studentbedriftene. -Kondor SB er nå i avviklingsfasen, som et arbeidskrav ved IPL på HiØ. Vi er på god vei til å starte AS. Deretter vil vi søke patent, sier Midtbruket.

-Vi har erfart at det krever masse jobb for å lykkes, men at man ikke skal være redd for å kjøre på. I tillegg har arbeidet med studentbedriften lært oss mye om oss selv, om egne muligheter og begrensninger, understreker de unge gründerne.


Avgjørende å koble utdanning og arbeidsliv

Eivid Leister er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, avd for innovasjon og prosjektledelse, og bruker Studentbedrift som metode. -Mitt oppdrag er å utvikle morgendagens entreprenører. Da vil jeg gjøre teorien så praksisretta som mulig. Det er i møte med gründere, næringsforeninger, Ungt Entreprenørskap og andre aktører utenfor skolen at studentene ser verdien av teorien de lærer.

Og kanskje det viktigste: gjennom studentbedrift kan studentene utvikle troen på egne ideer og seg selv, avslutter Leister, tydelig stolt over å ha fostret så mange dyktige fremtidige verdiskapere.


Norgesmesteskap neste

Ungt Entreprenørskap Norge arrangerer NM i Studentbedrift 8. og 9. juni. Sammen med Kondor SB, vil også NEMA SB og Envicase SB representere Viken.

-Norgesmesterskapet er en god mulighet for å bygge nettverk. Også under Fylkesmesterskapet til Ungt Entreprenørskap Viken har vi lært masse. I tillegg til å konkurrere mot hverandre under FMSB, fikk også studentbedriftene flere speed-dates med næringsliv og inkubatorer.

Alle vi har snakket med, fra Patentstyret til SPIN, Etablerertjenesten, Drivhuset, Fredrikstad næringsforening, Innovasjon Norge og Sparebank1 Østfold Akershus har vært interessert i oss og vår forretningsidé, og gitt oss mange gode tips til videre arbeid. Dette er en fin erfaring vi tar med oss inn mot NM, avslutter de unge innovatørene.


Resultatliste, FMSB i Viken

Beste studentbedrift

De nominerte
Vogánt SB, Høgskolen i Østfold
Envicase SB, Høgskolen i Østfold
Kondor SB, Høgskolen i Østfold
Useless SB, Høgskolen i Østfold
NEMA SB, Høgskolen i Østfold

2. plass: Envicase SB

Forretningsidé: En miljøgodkjent VR oppbevaringsboks basert på 100% plast.

Vinner: Kondor SB

Juryens begrunnelse: Bedriften har et nyskapende konsept med høy innovasjonsgrad. De har avdekket at det er betalingsvillighet, i et stort marked i vekst. De fem ansatte fremstår som et godt sammensatt team, hvor hver og en har en unik kompetanse som vi lot oss imponere av, sier Susanne Folkvang fra Sparebank1 Østfold Akershus, på vegne av juryen.


Beste livepitch

De nominerte

Multi Straw SB, Høgskolen i Østfold
Vogánt SB, Høgskolen i Østfold
Envicase SB, Høgskolen i Østfold
NEMA SB, Høgskolen i Østfold
Bærebygg SB, Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet

Vinner: NEMA SB

Forretningsidé: En koffert som sikrer god organisering av utstyr til blodprøvetaking i hjemmesykepleien.

Juryens begrunnelse: Presentasjonen var tydelig, og overbevisende, og viste et behov i markedet. Kandidatene viste engasjement og begeistring for produktet, og hadde stor troverdighet når de viste produktets kvaliteter, sier prisutdeler Jon-Marius Omberg fra The Factory.


Best in Business

De nominerte
Envicase SB, Høgskolen i Østfold
Kondor SB, Høgskolen i Østfold
Vogánt SB, Høgskolen i Østfold
Zolaris SB, Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet
Sneakerkollektivet SB, Høgskolen i Østfold
Itility SB, Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet

Vinner: Kondor SB

Forretningsidé: Se lenger ned i saken.

Juryens begrunnelse: Vi ser et stort potensial for denne studentbedriften, som allerede er på vei inn i et i marked med gode vekstmuligheter. Det er en lang prosess for å få produktet ut i markedet, men Kondor SB har kommet langt i den prosessen, sier prisutdeler Trine Moe, Viken Fylkeskommune.