Halmstad skole SMARTest i Østfold

Bilde smart

Illustrasjonsfoto, SMART. Foto: Ungt Entreprenørskap

Kreative 7. klassinger fra Halmstad skole i Moss ble kåret til Årets SMARTing for oppfinnelsen iStock V1 under SMARTingen 2020 i regi av Ungt Entreprenørskap. Finalen gikk av stabelen under livesending på Teams, og flere hundre spente elever fulgte sendingen.


Stor deltagelse

Gjennom skoleåret har nær 1 600 elever på 7. trinn fra totalt 43 skoler i 12 kommuner over hele Østfold gjennomført SMART. Skoler fra hele ni av disse kommunene har sendt inn sine digitale bidrag for å konkurrere om å bli Årets SMARTing. Det var altså ideen iStock V1 fra Halmstad som gikk av med den gjeve seieren.Innovativ løsning for svaksynte


iStock V1 er et hjelpemiddel for blinde og svaksynte, forklarer Sara Margrethe Næss, Tobias Dyrseth Larsen, Marcus Leander Kolverud og Magnus Gaarder Lie i sin presentasjon. Håndtaket vibrerer før man treffer noe, slik at brukeren kan gå trygt. I tillegg er iStock utstyrt med GPS, slik at den blinde kan bli funnet dersom man har gått seg bort. Oppfinnelsen lar også brukeren komme i kontakt med nødetaten hvis uhellet skulle være ute. Og selvsagt bidrar iStock V1 til flere av FNs bærekraftsmål, blant annet god helse og mindre ulikhet. -Vi har lært at man jobber mye bedre når man jobber sammen, sier de stolte vinnerne.

1 plass smartingen 2020

Kanskje denne ideen kommer på markedet om noen år? Foto: fra gruppas presentasjon

Gjennomarbeidet idé

Juryen har bestått av representanter fra Høgskolen i Østfold, Viken fylkeskommune og Ungt Entreprenørskaps medlemskommuner. Det ble en krevende oppgave for juryen å kåre kun én vinner blant alle de innovative ideene. - Vinnergruppen har en gjennomarbeidet idé, og juryen ser gode muligheter for utvikling og realisering av produktet, sier Rune Melleby, næringssjef i Indre Østfold kommune. -Elevene har gjort god research og har en solid rapport med gode refleksjoner rundt eget læringsutbytte. Gruppen har også et godt fokus på FNs bærekraftsmål, avslutter en tydelig imponert Melleby.


Tilpasningsdyktige elever

Fylkesfinalen SMARTingen arrangeres årlig på Høgskolen i Østfold. Her deltar vanligvis rundt 50 grupper. -Det er virkelig imponerende at hele 26 grupper har sendt inn bidrag til den digitale SMARTingen. Snakk om endringsvillige elever og lærere som våger å prøve og feile, og lære ved å gjøre, sier Christer Engström, regionleder for Ungt Entreprenørskap i Østfold.


Flere av skolene har gjennomført SMART via hjemmeskole. -Samarbeidet over Teams har gått over all forventning. Elevene har avtalt møtetider, delt skjerm og jobbet med oppgavene fra Ungt Entreprenørskap, forklarer Stian Hoff Eriksen, lærer ved Borgen skole.
-Gruppearbeidet har faktisk gått såpass bra at vi har fortsatt med andre samarbeidsoppgaver gjennom Teams i etterkant av SMART- gjennomføringen, sier Eriksen, som er lærer for gruppa som tok 3. plassen med oppfinnelsen Automatisk vaskeklokke. Dette er en genialt enkel idé: nedtelling på håndsåpen som piper når du har vasket hendene i ett minutt.

3 plass smartingen 2020

Klokka teller ned, og piper etter et minutt, slik at du får vasket hendene godt. Foto: fra gruppas presentasjon

Elever vil løse Coronakrisen

Elevene har lett etter store og små problemer lokalt og globalt, og deretter laget kreative oppfinnelser som løsning på problemene. Det er tydelig at elevene er opptatt av dagsaktuelle spørsmål som Coronakrisen. Faktisk var det så mange gode oppfinnelser som omhandlet nettopp dette, at juryen valgte å dele ut en egen smittevernpris. Den gikk til Os skole i Rakkestad, for oppfinnelsen Såpedøråpner. Dette er en sensor på såpedispenseren, som åpner dodøra automatisk, men først etter at du har vasket hendene godt.


-Det er lett å få trua på fremtiden, til tross for alle samfunnsutfordringer, når vi ser hvordan dagens unge tenker nytt og innoverer eksisterende løsninger, avrunder Engström i Ungt Entreprenørskap.
Årets SMARTing 20201. plass: iStock V1, Halmstad skole
2. plass: Maledrone, Gimle skole
2. plass: Automatisk vaskeklokke, Borgen skoleBeste modell og presentasjon


Plastomat, Marker skoleSmittevernprisen


Såpedøråpner, Os skole, Rakkestad


Juryens nominerte


Find my stuff , Ambjørnrød skole

iStock V1, Halmstad skole

Armbåndsavstander 2020, Kirkeng skole

Plastomat, Marker skole

Såpedøråpner, Os skole i Rakkestad

Maledrone, Gimle skole

Klespanter, Knapstad skole

Miljøvenn, Hærland skole

Extreme Cleaner, Bergenhus skole

Automatisk vaskeklokke, Borgen skole