Fra katastrofe til suksess i Årets SMARTing

Gruppebilde ABS60 Valer skole 1 plass arets smarting ungt entreprenorskap viken web

Jacob, Alise, Angelica og Isak fra Kirkebygden skole i Våler kommune er Årets SMARTing i Viken 2021. Foto: Privat

Da skolen brant ned i april, kom elevene på en genial idé for å redde liv: en automatisk, selvutløsende brannstige. Under fylkesfinalen SMARTingen i regi av Ungt Entreprenørskap Viken deltok hele 93 grupper med sine oppfinnelser, og den livreddende brannstigen fra Kirkebygden skole gikk av med seieren.


Inspirert av lokal brann

-Det var heldigvis ingen inne i bygningen da skolen vår brant ned, men det kunne det fort ha vært. Det inspirerte oss til å lage oppfinnelsen ABS60, som står for Automatisk BrannStige, forklarer Alise, Angelica, Isak og Jacob. -ABS60 skal monteres inne i ytterveggen på huset ditt, og være koblet til brannvarsleren. Hvis alarmen går, løses brannstigen ut og er klar til bruk, fortsetter de smarte elevene.


-Vi har vært i kontakt med Moss interkommunale brannvesen, som har gitt oss tips og vært positive til ideen. Brannvesenet kan ha problemer med å redde ut mennesker fra brennende bygninger. I 2019 rykket brannvesenet ut til hele 3547 boligbranner i Norge. Vår oppfinnelse skal ikke erstatte brannvesenets arbeid, men hjelpe mennesker til å komme seg raskt ut, avslutter de nykårede vinnerne.

ABS60 oppfinnelse SMAR Tingen Ungt Entreprenorskap Viken
ABS60 prototyp SMAR Tingen Ungt Entreprenorskap Viken

ABS60 monteres inne i ytterveggen på bygningen og vil automatisk løses ut når brannalarmen går. Den kan også monteres på bygninger med flere etasjer, da den kobles sammen med magnet. Foto: privat

Unge innovatører imponerte juryen
-Elevene har videreutviklet et eksisterende produkt til en enkel, innovativ og gjennomtenkt løsning som kan bidra til å redde liv hvis det oppstår brann. Vi ønsker oss dette produktet, uttaler Sabina Widenquist, hotelldirektør ved Ramme fjordhotell, på vegne av juryen.


Under SMARTingen ble det også delt ut priser for Beste presentasjon, Beste prototype og Beste bærekraftige idé. En samstemt jury fastslår at de er meget imponert over elevenes arbeid, kreative ideer og engasjerende presentasjoner. -Særlig godt å se er det at nesten samtlige legger vekt på FNs bærekraftsmål med sine oppfinnelser. Det tegner godt for framtida, slår en samlet jury fast.


Fantastisk innsats i et krevende år
Gjennom SMART trener elevene samarbeid, utforsking og idéutvikling. Dette er på flere måter en elevaktiv læringsprosess, helt i tråd med fagfornyelsen. I løpet av skoleåret har mange gjennomført SMART helt eller delvis fra hjemmeskole med reduserte muligheter til å møtes fysisk.

-Vi ser stor endringsvilje hos både elever og lærere som har brukt digitale verktøy og virkelig vært kreative for i det hele tatt å kunne gjennomføre SMART, sier Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Viken. – Vår visjon er å inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier, og jammen er det også inspirerende for oss å samarbeide med kreative elever og lærere som ser muligheter og gjør noe med dem, sier Skotland.Resultatliste


Årets SMARTing
1. plass: ABS60, Kirkebygden skole
2. plass: Opplukkær’n, Tenor skole
3. plass: Gjenbrukspose, Hagen skole

Beste presentasjon

  1. plass: De helt utrolig brukelige, Lande skole
  2. plass: Dojusterer, Mysen skole
  3. plass: HTA- skanner, Manstad skole

Beste bærekraftige idé

  1. plass: Green helpers, Skjønhaug skole
  2. plass: Plastsugeren 3000, Karlshus skole
  3. plass: Søppelvekten, Arnestad skole

Beste prototyp

  1. plass: Høne vanneren 2000, Hurdal
  2. plass: Knappetrekk, Bondi skole
  3. plass: Søppelplukkeren 3000, Hurdal skole

Kontaktpersoner, Ungt Entreprenørskap Viken
Petter Skotland, daglig leder, 901 92 259, petter.skotland@ue.no
Kathrine Tallis, pressekontakt, 908 70 596, kathrine.tallis@ue.no