Årsmelding 2024: Akershus

Daglig leder har ordet
2024 var første året tilbake som Ungt Entreprenørskap Akershus. Etter en lykkelig «skilsmisse», var vi klare til å brette opp ermene som en ny selvstendig enhet. Nytt styre ble valgt med John Arve Eide som styreleder og ellers et bredt sammensatt styre med mye ulik kompetanse.
Gjennom året har vi satt rekorder på flere fronter og entreprenørskap i utdanningen brer om seg som aldri før. Alle kommunene signerte nye avtaler og det var gledelig å få Jevnaker kommune på laget.
Vi har aktivitet i alle kommuner og jobber systematisk fra barneskole til høyere utdanning.
Ane kom inn i høst som vikar for Ingrid og tok utfordringene på strak arm. I tillegg har vi hatt tidligere UB elever som hjelp til gjennomføring av Smart.
Det har vært et år med svært høy aktivitet og vi vokser på alle fronter. Vi gikk fra 26805 elevtreff i 2023 til 28227 i 2024.
Antall elever som gjennomførte Smart i barneskolen økte fra 4069 elever til 4367, noe som er en økning på 7 %. Vi har nå en dekningsgrad på over 50 % på Smart. I ungdomsskolen har vi fokus på programmet Elevbedrift og der fikk vi en økning på 17,21 % fra 2266 elever til 2656 elever. I videregående skole økte antall elever med ungdomsbedrift fra 1552 til 1630, noe som tilsvarer en økning på 5,0%.
Det gjøres en svært god jobb av hele teamet, og jeg er svært stolt av mine ansatte og den jobben de gjør! De utgjør en stor forskjell for landet hver eneste dag.
Vi arrangerte tidenes største fylkesmesterskap for alle regioner og reiste med seks ungdomsbedrifter fra Akershus til NM.
Vi har fått inn nye samarbeidspartnere gjennom ROAF, ØRAS og Lántmannen Unibake.
Vi har gjennomført innovasjonscamper med dagsaktuelle problemstillinger som mental helse, redd Oslofjorden og drop out.
Vi gjennomførte også tidenes første Innovasjonscamp med rektorer, elever og lokalt arbeidsliv sammen.
Vi har stort fokus på kjerneprogrammene Smart, Elevbedrift og Ungdomsbedrift. Vi har et sterkt ønske om å bygge kompetanse for enkeltelever fra barneskole til høyere utdanning.
Stadig nye skoler kommer til og vi gleder oss til 2025.
Tusen takk til alle mine fantastiske medarbeidere.
Barneskole
SMART

SMART er entreprenørskap i praksis. Det er en kreativ metode med fokus på å tenke kreativt og
løse problemstillinger på en kreativ måte. Det visuelle arbeidet i SMART er veldig tydelig fordi
elevene skal presentere en idé og basert på denne ideen har de laget en prototype. Men frem
mot det visuelle resultatet er det mye arbeid som ligger til grunns for en gjeng med 12-åringer.
For det er her kjernen i metoden ligger. Samarbeid og medbestemmelse; når elevene leter etter
problemer som skal løses er det individuelt, deretter blir de satt sammen i grupper. Ut ifra
idéutviklingsprosessen med kritisk tenkning og produkt utvikling må de sammen finne ut hvilken
idé de ønsker å jobbe videre med. Mestringsfølelse; elevene blir selv overasket over hva de har
klart å løse. De blir bedre kjent med seg selv, utfordrer sin komfortsone og lærer at en gruppe
mestrer best med ulike ferdigheter og kompetanse. Bærekraft; elevene lærer å tenke nytt og
fremtidsrettet med bærekraftige løsninger. Ideen de produserer skal ikke skade miljøet og det
skal være til nytte og ha verdi i samfunnet.
Skoleåret 2024 hadde vi 4367 elever som gjennomførte SMART på enten 6 trinn eller 7.trinn. Vi
fikk 7% økning fra 2023. Det øker fremdeles og det er utrolig gøy å se at flere skoler vil jobbe
med metoden.
Siden 2018 har Bærum og Nesodden kommune hatt egne Smart-finale, og i år fikk vi både til egen kommunefinale i Ullensaker og Aurskog Høland. Finale er i samarbeid med kommunen og lokalt næringsliv. I Ullensaker var det et samarbeid med Øras og i Aurskog Høland med Setskog.
Ungdomsskole

Etter at vi i 2023 endret kurs med søkelys på elevbedrift i Arbeidslivsfag og valgfag som metodikk, ser vi nå økningen på elevbedrifter. Det har i 2024 vært en økning på antall elevbedrifter i Akershus og viktig påvirkning til økning her er bruk av elevbedrift som metode i Arbeidslivsfag der vi i dag har en dekningsgrad på 35% og Valgfag med 39% av elevene. Vi ser at motivasjon for fagene der elevene får drive Elevbedrift øker, elevene har mer medvirkning, og større forståelsen for andre fag.
Våren 2024 har Ungt Entreprenørskap Akershus hatt etterutdanning av ungdomsskole lærere i emnet Yrkespedagogikk og entreprenørskap i Arbeidslivsfag, dette i samarbeid med Oslo Met Kjeller. Det er et landsdekkende studietilbud med lærere fra hele Norge, der vi har fått etterutdannet 32 lærere fra nord til sør og påvirket Arbeidslivsfag med Elevbedrift som metodikk i faget.

Fylkesmesterskapet 2024 vant Snekker Gutta EB fra Arbeidslivsfag ved Bråte ungdomsskole i Aurskog-Høland kommune Beste Elevbedrift. De har senere brukt tiden på firmaet som i dag heter MK Uteservice UB, i tillegg til at de har vært motivatorer for andre elever i arbeidet med Elevbedrift.

Under Kick start for alle Arbeidsfagselever, som Lillestrøm kommune arrangerer hver høst, stod de på senen sammen med rådgivere fra videregående skoler, opplæringskontor, representanter for næringsliv og 250 eleverer fra de ulike ungdomsskolene. Alle fortalte litt om virksomheten sin og hvilke mulighet elever på ungdomsskolene har når de driver Elevbedrift og hvordan dette kan veilede de for fremtidige valg.

Ungt Entreprenørskap Akershus har gjennomført fysiske kurs for 41 skoler og 70 ungdomsskolelærer i metoden Elevbedrift, og hvordan bruke metoden i ulike fag. I tillegg til dette har vi kjørt utallige digitale kurs, dette gjør vi for å styrke lærerens rolle i arbeidet med entreprenøriell læring. Vi følger i etterkant opp læreren i ulike samarbeidsnettverk igjennom skoleåret i de ulike kommunene. Dette er en viktig jobb som gir en større forståelse for sammenhengen mellom LK20, læreplanene i fag og Elevbedrift som metodikk for lærere og elever gjennom skoleåret. Nordre Follo kommune har her vært en foregangs kommune som via sin entreprenørskapskoordinator har jobbet for å utvikle et trykt og tydelig nettverk rundt lærere og skoler som bruker elevbedrift som metodikk for sine elever. De har gitt lærerne en felles plattform for arbeidet med elevbedrift og har også hatt egne kursdager felles for alle sine lærere i entreprenøriell utvikling.
Etter flere kurs for lærere og elever i kommunen blir det arrangert en presentasjonsmesse for elevene 16.01.24. Der næringslivet skal veilede elevbedriftene ut ifra eget ståsted for Elevbedriften på dette tidspunktet. Elevbedriftene skal gjennom dagen jobbe med tilbakemeldingene, og på slutten av dagen presentere på nytt. På denne måten vil elevbedriftene få kjenne på hvordan det er å samarbeid med næringslivet og levere på tidsfrister.
Aurskog-Høland kommune og skolesjef sammen med Ungt Entreprenørskap Akershus har jobbet effektivt med å sette i gang alle ungdomsskolen med Elevbedriftsarbeidet. Videre har næringslivet i kommunen vært aktive bidragsytere for å gjennomføre ulike entreprenørskaps arrangement for elevene. Her er det planlagt en presentasjons messe, etter mal fra Nordre Follo, for alle elevbedriftene på ungdomsskolene 9.02.24, her skal også SMART-ingen fra 7.trinn på barneskolene også presentere seg. Vi gjør skolene kjent med hverandres entreprenøriell arbeid og progresjon fra barneskole og gjennom ungdomsskole, i tett samarbeid med næringslivet.

Det har vært gjennomført workshop der lokalsamfunn, skoler og næringsliv har arbeidet sammen for å møte fremtidens lokalsamfunn og hvordan de sammen og med elever kan utvikle forskjellige tjenester for ulike målgrupper. Dette var et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Akershus og Folkelig i et prosjekt som hadde navnet Nabolaget. Workshopen ble gjennomført på Løkenåsen ungdomsskole i Lørenskog kommune med stort oppmøte og engasjement. Her ble det konkludert med en del ønsker, i alt 9 ønsker, som senere ble presentert for lærere og elever som skulle jobbe videre med dette på egen skole. Et helhetlig prosjekt som også hadde en egen dag for endelig presentasjon av ulike resultat 25.mai 2024 på Skårersletta.
I Aurskog-Høland kommune har vi gjennomført en workshop der vi i 2024 hadde elever fra ungdoms- og videregående skole, lokalt næringsliv og kommunen representert med åpning av ordfører Roger Evjen. Elevene presenterer sin Elev- eller Ungdomsbedrift for et veiledningspanel, som består av ulike representanter fra næringsliv og kommune, som gir elevene noen forbedringspunkter som de skal utvikle i løpet av dagen. Elevene kommer senere på dagen tilbake til veilederpanelet og presenterer forbedringen. Denne måten å jobbe på har gitt elevene mulighet til å prestere på kort tid og bli kjent med næringsliv i egen kommune, og mange har skaffet seg samarbeidspartner. Detter er en dag som næringslivet så vel som elevene syntes er veldig lærerik og givene, alle får noe ut av samarbeidet. I løpet av dagen blir det kåret fire bedrifter som har utmerket seg og vist størst utvikling i løpet av dagen.

ferdigheter i presentasjon av egen elevbedrift.
Ungt Entreprenørskap Akershus har også gjennomført Innovasjons Camper i ulike deler av fylket med søkelys på «Mindre Plast» som er et reelt problem verden sliter med. Disse innovasjons campene har ledet frem til ulike problemer som elevene i ettertid har brukt som tema for utvikling av sine Elevbedrifter.
VIDEREGÅENDE SKOLE
Det har i 2024 vært en videre økning på 5 % i antall elever som driver ungdomsbedrift i Akershus. Økningen skyldes i hovedsak at eksisterende skoler har utvidet sitt tilbud på grunn av økt etterspørsel etter både fag og metode knyttet til ungdomsbedrift. Det er tydelig at interessen for entreprenørskap fortsetter å vokse, og at ungdommene selv sprer budskapet gjennom sine nettverk og sosiale medier.

Regionsmesterskap
Regionsmesterskapene i 2024 samlet totalt 253 ungdomsbedrifter og ble arrangert på tre ulike steder:
- Follo på Rosenholm Campus der 79 bedrifter deltok
- Asker og Bærum på Thon Hotel Oslofjorden med 102 bedrifter
- Romerike på Strømmen Storsenter med 58 deltakende bedrifter
Arrangementet ble gjennomført med støtte fra hele 130 frivillige fra nærings- og arbeidsliv. Dette ble en god læringsarena for elevene som forberedelse til Fylkesmesterskapet.
Fylkesmesterskapet
Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Akershus fant sted 27.-28. februar på NOVA Spektrum i Lillestrøm. I år så vi en markant økning i deltakelsen, med 245 påmeldte ungdomsbedrifter, opp fra 196 i 2023. Arrangementet samlet 150 frivillige fra lokalt næringsliv som stilte opp som jurymedlemmer. Det ble konkurrert i 13 ulike kategorier, med tre premier i hver kategori. Handsome UB fra Asker videregående skole gikk av med seieren i den prestisjetunge konkurransen Beste ungdomsbedrift i Akershus 2024, og sikret seg dermed en gullbillett til Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter. Gratulerer så mye!

Vi sendte til sammen seks ungdomsbedrifter videre til NM. En ekstra gratulasjon til:
- TryggTruse UB, Sandvika vgs.
- Seadust UB, Stabekk vgs.
- Aihilito Ceramics UB, Rosenvilde vgs.
- Handsome UB, Asker vgs.
- Save it UB, Ski vgs.
- Renow UB, Drømtorp vgs.

NM i Ungdomsbedrift
Under NM i ungdomsbedrift i 2024 markerte Akershus seg sterkt og hentet hjem nest flest priser. Seadust utmerket seg spesielt, med hele 6 priser – flest blant alle ungdomsbedriftene som deltok.
Kick-off
Nytt skoleår og nye elever for skoleåret 2024/2025. Vi arrangerte Kick-off for ungdomsbedrifter 13. september i Colosseum kino og på grunn av stor pågang ble arrangementet delt i to puljer. Totalt deltok det rekordmange elever, hele 1350 elever fra hele Akershus. Programmet inkluderte et inspirerende foredrag om trender og behovet for å være med på den raske utviklingen i samfunnet, pitcher fra tidligere ungdomsbedrifter og sofaprat om erfaringer knyttet til det å drive ungdomsbedrift med daglig leder i Ungt Entreprenørskap Akershus.

Kurs og seminarer
For å styrke både elever og lærere har vi gjennomført flere kurs og samlinger dette året.
I juni og august gjennomførte vi UB-lærerkurs for å sikre at lærerne føler seg trygge på å bruke ungdomsbedrift som metode. Ett av kursene var også tilpasset helt nye UB-lærere.
Nytt for året var kurs i sosiale medier. Her fikk elevene en introduksjon til hvordan de kunne bruke sosiale medier for å nå ut til sin målgruppe, hvilke kanaler som er relevante, og hvordan man bygger engasjerende profiler. I tillegg var Regnskapskurset tilbake etter pandemien. Dette kurset hadde fokus på budsjettering, regnskapsføring i Fiken, og hvordan økonomiansvarlige kan holde kontroll over bedriftens økonomi. Disse kursene viste seg å være svært populære blant elevene, og plassene ble raskt fylt opp, til tross for flere dager med kurs.

I november ble det også arrangert lederseminar for elever som er daglig leder i en ungdomsbedrift. Dette var del 1 av en seminarrekke som spesielt motiverte elever kan søke seg til, og som skal stimulere til at flere unge får kunnskap om og vekket interessen for å være leder. 78 unge daglig ledere søkte og 30 av dem kom igjennom det trange nåløyet. Seminaret inneholdt både teori og praktiske øvelser, i tillegg til besøk av tidligere daglige leder i ungdomsbedriften «Trygg Truse», Storm Barr-Nakajima, som delte sine erfaringer og ga nyttige råd til deltakerne.
Propelljakten
I Propelljakten skal ungdomsbedriftene pitche sin forretningsidé foran et panel bestående av lokale gründere og næringsdrivende. I 2024 engasjerte Propelljakten totalt 283 ungdomsbedrifter og 1273 elever. Det ble delt ut 50 propeller som startkapital til de beste forretningsidéene. På grunn av stor økning i antall ungdomsbedrifter de siste årene ble det for første gang arrangert egne propelljakter for Asker og Bærum, i tillegg til de tradisjonelle samlingene på Nedre Romerike, Øvre Romerike og i Follo. Vi retter en stor takk til våre samarbeidspartnere: Folkebadet, Business Jessheim, OsloMet avd. Kjeller, Vitenparken Campus Ås og RE gründerhus, sistnevnte som ny flott arena for Propelljakten i Asker. En stor takk til alle de 50 frivillige fra arbeids- og næringslivet som stilte opp som jury. Juryene ga elevene nyttige tilbakemeldinger i etterkant av konkurransen, noe som skal inspirere til videre utvikling av bedriftene.


Innovasjonscamper
Høsten 2024 videreførte vi suksessen med Innovasjonscampen «Vannet Vårt» i samarbeid med Østlandsamarbeidet, Osloregionen og Akershus fylkeskommune. Bakgrunnen var tilstanden i Oslofjorden og oppdragsgivernes ønske om å hente inn innspill fra dagens unge. 11 videregående skoler i fire fylker har deltatt med godt over 1500 elever. Samme oppdrag ble gitt til alle skoler og på hver skole som deltok kåret vi en vinner. I Akershus deltok 259 elever fra Vestby vgs. og Nesodden vgs. Finalistene fra hver skole presenterte sine løsninger i Oslo Rådhus 12. november. Akershus markerte seg med Vestby videregående skole som sikret seg 3. plass. 2. plassen gikk til Eiker videregående skole i Buskerud, mens Lambertseter videregående skole i Oslo tok seieren.
HØYERE UTDANNING
I Akershus har vi aktivitet på både NMBU og Oslo Met avdeling Kjeller. På NMBU er det registrert tre studentbedrifter på programmet IND 220. Det er en nedgang fra fjoråret, men de som driver blir godt ivaretatt. Studentene på naturbasert reiseliv gjennomførte høsten 2024 sin årlige Innovasjonscamp med 47 studenter.
På Oslo Met gjennomfører vi fagsamlinger over en dag for yrkesfaglærerutdanningene. Dette gir oss tilgang til en svært viktig målgruppe, og vi når årlig cirka 150 studenter. I tillegg gjennomføres kreativ oppstart for alle sykepleierstudentene før de skal ut i praksis.
Totalt gjennomførte vi programmer og aktiviteter for 418 studenter i 2024.
