Regionens beste ungdomsbedrift tar bærekraft på alvor

Engasjement og gjennomføringskraft tok Netto ungdomsbedrift hele veien til NM i Lillestrøm 7-8.mai. Gullbilletten bedriften fikk ble utdelt på fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter, hvor de ble kåret til årets beste ungdomsbedrift.

Netto ub

Netto kommer fra Amalie Skram videregående skole og får skryt for å tenke bærekraft fra a-å. De tilbyr kunder i Bergen et bærekraftig alternativ til plastposer for frukt og grønt. Nettene de selger gir jobb til flyktninger i Libanon. Dette klarer de gjennom et unikt samarbeid med organisasjonen MAPS.

5 Ungdomsbedrifter går videre til NM

Under fylkesmesterskapet kåres vinnere i 15 kategorier, blant annet Storebrands bærekraftspris, beste forretningsplan, beste innovative produkt og årets beste Ungdomsbedrift.

Det var mange bedrifter som utmerket seg under årets mesterskap. Fire andre bedrifter stakk også av med gullbilletter og får representere Vestland-sør under NM. Laika ungdomsbedrift fra Stend videregående tilbyr ulike typer kurs for hunder og eiere. De har spesielt fokus på dyrevelferd og fryktfri håndtering. Céc og Deko ungdomsbedrift kommer begge fra Nordahl Grieg videregående. Céc har fokus på sirkulær økonomi og syr motebelter av stoffrester fra lokale interiørbutikker. Deko ønsker å skape et varslingssystem for mobiltelefon som sender push-varsler når matvarene dine holder på å gå ut på dato. Slik skaper de mindre matsvinn. Paratrekk ungdomsbedrift fra Amalie Skram går også videre til NM med sitt vanntette trekk som passer til alle paraplyer.

- Alle ungdomsbedriftene som har vært på mesterskapet i dag har gjort en strålende innsats. Jeg er spesielt imponert over hvordan bærekraft ligger i blodet til elevene sier Ingrid Stensnes. Ingrid er fagansvarlig for videregående skole i Ungt Entreprenørskap Vestland, som står bak arrangementet.

- Ungdommene har skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og solgt de, satt opp budsjetter, kjørt styremøter og stått for daglige drift. Gjennom Ungdomsbedrift lærer elevene ved å sette teori ut i praksis. De tar ansvar for egen læring og egen bedrift.

"Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere."
Ingrid Stensnes, UE Vestland

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

– Det lokale næringslivet ser verdien av Ungdomsbedrift på skolene og våre samarbeidspartnere som Sparebanken Vest, BiR, og Bouvet m.fl. er gode støttespillere. De har forstått at kompetansen ungdommene utvikler gjennom å ha ungdomsbedrift gir en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet.

Utstillingsvindu for det nye læreplanverket


– Kompetansen ungdommene tilegner seg gjennom Ungdomsbedrift har aldri vært mer relevant, sier Stensnes. Vi er midt i implementeringen av nytt læreplanverk. Ny læreplan har større fokus på at elevene skal få være aktive, bruke kunnskapen sin, drive med problemløsning og sette ideer ut i livet.

"Bærekraftig utvikling, er et av tre temaer som går igjen som en rød tråd i det nye læreplanverket. I våre programmer er det akkurat dette eleven får."
Ingrid Stensnes, UE Vestland