Hvordan vi i Ungt Entreprenørskap håndterer koronavirus

De aller fleste i Norge følger nå med på hva som skjer på smittefronten. Noen er redde, mens andre tar veldig lett på det. Vi følger tett med på anbefalinger fra Folkehelseinsituttet (FHI) og oppdaterer denne siden fortløpende om det kommer ny informasjon. For vår del kan vi bli berørt fordi vi har flere større arrangementer som samler barn og ungdom. Vi har fylkesmesterskap, regionmesterskap, norgesmesterskap, innovasjonscamper og andre små og store arrangementer over hele Norge. Her finner du en kalenderoversikt.

Situasjonen i dag er at flere arrangementer er avlyst, men noen går som planlagt. Vi har tett dialog med kommuneoverlege som bestemmer om arrangementer skal kanselleres eller gå som planlagt. Vi følger også med på nasjonale råd fra FHI. Kommer det anbefalinger om å avlyse gjør vi selvsagt det!

Nye rutiner ved våre arrangementer

For de arrangement som kommuneoverlege sier kan kjøres som normalt vil vi begrense smitterisikoen. Her er rutiner vi har innført:

- Vi henger opp plakater, utarbeidet av FHI, på alle arrangementer som informerer om hygienetiltak for å minimere smitterisiko. De kan du se her.

- Det skal være enkelt å få vasket hendene skikkelig, og hånddesinfeksjon står lett tilgjengelig på alle våre arrangementer med oppfordring til å bruke dette.

- Vi holder en dialog med alle deltagere i forkant med viktig informasjon.

- Alle som har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene, eller har vært i nærkontakt med en person som er bekreftet syk de siste 14 dagene skal skal holdes i karantene (FHI) og dermed ikke delta på arrangementer. Føler man seg generelt syk med luftveissymptomer anbefales det å holde seg hjemme. Les mer om hvem som kan være smittebærere her. Er du usikker så ta kontakt med oss eller skolen for en vurdering.

- Vi har dialog med lokal kommuneoverlege rundt arrangementene og holder løpende dialog helt frem til arrangementet starter. Vi legger en plan for hvordan vi skal håndtere mistenkt smittede og isolering av disse.

- Vi kommuniserer tydelig at man ikke skal håndhilse eller klemme på arrangementene.

Munnbind anbefales ikke for friske personer. Feilbruk kan føre til økt smitterisiko, personer som bruker munnbind tar seg oftere til fjeset noe som øker sannsynligheten for smitte. Vi kommer ikke til å distribuere dette under våre arrangement.

Vi vil legge til rette for minst mulig smitterisiko på våre arrangementer.

Er du i risikogruppen og har planlagt å delta på våre arrangementer?

Det er noen personer som har større risiko for å få komplikasjoner som lungebetennelse ved evt. smitte. FHI melder at det er spesielt de over 65 år og de med underliggende kronisk sykdom som har høyest risiko for alvorlig forløp av virusinfeksjonen. Gjelder det deg så anbefaler vi at du tar en ekstra runde på om du ønsker å delta på våre arrangementer med større folkeansamlinger.

All statistikk tilsier heldigvis at normalt friske mennesker tåler viruset godt, spesielt barn har vist seg å få kun lette eller moderate plager. Heldigvis - det ser ut som normalt friske mennesker og barn ikke trenger å være redd for å få viruset. Hovedargumentet for å begrense smitte er i solidaritet med de som kan bli alvorlig syke og for at pågangen mot helsevesenet ikke skal bli for stort - vi har alle et ansvar for å redusere smitte!

Her er noen generelle råd for å unngå smitte

Koronavirus smitter på samme måte som forkjølelse og influensa, ved at viruset overføres fra luftveiene hos en syk person til en annen person. Dette gjøres gjennom kontakt, dråpe eller luft. Munnen og slimhinnene i øyne og nese er vanlige inngangsporter for viruset. For eksempel kan man bli smittet gjennom nysing på t-banen, hostende barn, når du snakker med noen eller tar på et sted hvor det akkurat har vært noen syke som har tatt før deg, for eksempel betalingsautomater i butikk.

Det er heldigvis noen tiltak som kan begrense risikoen for smitte noe. Her har du noen råd:

Håndvask

Smitte kommer ofte via ting du tar på. Vask derfor hendene ofte og grundig med lunkent vann og såpe, gnikk godt mellom fingrene. Et tips er å synge hele «happy birthday to you» mens du vasker, de fleste vasker hendene sine altfor kort. Spesielt når du har vært ute blant folk må du huske håndvasken, og selvfølgelig før du spiser.

Dersom du ikke har muligheten til å vaske hendene dine skikkelig kan det være fint å benytte hånddesinfeksjon. Husk da at dersom hendene er synlig skitne eller våte vil man få redusert effekt av hånddesinfeksjonen, du vil da trenge såpe og lunket vann.

Unngå fikling i fjeset

Det er lurt å tenke på hvordan du bruker hendene dine. Er du en som har hendene dine mye i fjeset er det større sannsynlighet for smitte. Hold fingrene vekk fra nese, munn og øyne, og vask hendene ofte! Kanskje får du nå en ny motivasjon for å slutte å bite negler?

Hold deg unna de med synlig luftveisinfeksjon

Har du muligheten bør du holde deg minst 1 meter unna de med luftveisinfeksjon. Årsaken til at man sier 1 meter er at dråpene fra en person som nyser eller hoster normalt vil falle ned på bakken innen en meter fra smittekilden.

Har du luftveisinfeksjoner - unngå å smitte andre

Det aller viktigste er at de som viser tegn til sykdom unngår å smitte andre. Generelt er det viktigste for å unngå smitte av virus som koronavirus, influensa eller forkjølelse god håndhygiene, som beskrevet over. I tillegg så bør man nyse og hoste i tørkepapir som du kaster umiddelbart etterpå. Det er da viktig å vaske hendene godt etterpå, evt bør du alltid ha hånddesinfeksjon tilgjengelig. Dersom man ikke har tørkepapir tilgjengelig er det anbefalt å hoste /nyse i albuekroken. Man kan også vurdere å bruke munnbind for å unngå å smitte andre.

Dersom du tror du kan være smittet at koronavirus fordi du har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus eller hatt nærkontakt med personer som er smittet er det viktig at du tar kontakt med lege på telefon for råd og avtale om undersøkelse. Du kan enten ta kontakt med fastlegen din eller ringe legevakten på 116 117. Det aller viktigste er at du ikke drar fysisk til legen og potensielt smitter andre.