Rekorddeltakelse på Vår Energi Challenge!

Foto 264
Foto: Vår Energi
Foto 71
Foto: Vår Energi
Foto 135
Foto: Vår Energi
Foto 174
Foto: Vår Energi
Foto 170
Foto: Vår Energi
Foto 161
Foto: Vår Energi
Foto 156
Foto: Vår Energi
Foto 152
Foto: Vår Energi
Foto 147
Foto: Vår Energi
Foto 138
Foto: Vår Energi
Foto 185
Foto: Vår Energi
Foto 289
Foto: Vår Energi

Tirsdag 8. februar samlet elever, lærere og jury seg på Innovasjonsparken i Stavanger, for å kåre vinneren av Vår Energi Challenge 2022. Til sammen har 378 elever fra syv forskjellige skoler deltatt på innovasjonscampen som foregikk fra 10. januar til 1. februar. I år ble deltakerne utfordret til å finne en innovativ løsning som svarte på følgende problemstilling:

Ta tak i et eller flere av FNs bærekraftsmål og kom opp med en løsning som sørger for at verden blir et mer bærekraftig sted å være.

Til sammen 35 løsninger ble sendt inn til vurdering og Vår Energi satte sammen en jury som valgte ut de ti beste løsningene som ble invitert til finalen 8. februar. I finalen presenterte elevene løsningene sine foran juryen før de gikk til egne stands hvor juryen kunne stille mer inngående spørsmål til gruppene.

"Dette var veldig lærerikt og jeg føler at jeg nå kan mye om temaet vi valgte å sette oss inn i. Det var litt skummelt å stå foran en jury og alle de andre deltakerne å presentere produktet vårt, men det gikk greit. Juryen virket veldig interessert i temaet vårt når de kom til standen vår i etterkant av presentasjonen. Dette var en lærerik opplevelse som jeg vil huske for resten av livet!"
Trygve Sæstad Pedersen, elev Dalane VGS

Stor interesse blant skolene

Dette var tredje gang Vår Energi Challenge gikk av stabelen. På grunn av pandemien har det ikke før vært mulig å avholde fysisk finale. I år ble også problemstillingen utvidet og åpnet opp til å omhandle bærekraftsmålene. Det gjorde at vi opplevde stor interesse fra flere skoler og studieretninger enn tidligere.

I årets konkurranse deltok elever fra følgende skoler:

Akademiet VGS, studieforberedende vg3

Tryggheim VGS, Elektro og datateknologi vg1

Dalane VGS, studieforberedende vg1

Jåttå VGS, helse og oppvekst vg1

Strand VGS, studieforberedende vg1

Sandnes VGS, studieforberedende vg2

Lundeneset VGS, Salg Service og Reiseliv, IKT og Medieproduksjon, Studieforberedende, påbygg.

To tanker i hodet samtidig

Vår Energi er det største uavhengige oljeselskapet på norsk sokkel, og samarbeidet med Ungt Entreprenørskap strekker seg tilbake til 2019. Selskapet slutter seg til FN sin bærekraftstrategi og har som mål å beskytte miljøet, samtidig som det møter verdens energibehov.

"Vår Energi sin visjon er å lage en bedre framtid. Vi er opptatt av bærekraft og har blant annet satt oss ambisiøse klimamål. Vår Energi Challenge gir oss en unik mulighet til å bli enda bedre kjent med ungdom gjennom å diskutere ulike problemstillinger sammen. I år var deltakelsen rekordhøy, noe som tyder på at temaene bærekraft og klima er noe som opptar dagens unge. Det er en utrolig kraft og vilje i ungdommen, og jeg blir alltid like inspirert og imponert når vi bruker tid sammen."
Ove M. Helle, VP Safety & Sustainability, Vår Energi
Foto 289
Foto: Vår Energi

Som med alle andre utfordringer er det vanskelig å finne gode løsninger som er gode for alle samtidig. Det gjelder i høyeste grad også utfordringen knyttet til klima, miljø og verdens energibehov. Enhver løsning går ofte på bekostning av noe. Da er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Nettopp derfor er det viktig å trene elevene på problemløsning og det å se etter muligheter for nye ideer som kan bidra til omstilling!

Vi er imponert over de mange gode løsningene som ble presentert og det var store diskusjoner i juryen for å kåre vinnerne. 1. 2. og 3. plass vant pengepremier til klassen sin.

Vinnere

Foto 135

1. plass: Tuniyard, Dalane VGS

Klesindustrien er en solid klimaversting i verden. Problemet med mikroplast i havet kan spores tilbake til syntetiske klær og dette problemet har Tuniyard funnet en løsning på. Løsningen er å lage klær av cellulose, dyrket i havet. I tillegg til å være et resirkulerbart og plastfritt materiale til klær, så frigjøres samtidig jord til matproduksjon.
Foto 174

2. plass: The Generator, Tryggheim VGS

De har utviklet et strømsparingstiltak, hvor ventilasjonsanlegg i bygg kobles til nettaktivitet i stedet for en timer. Slik brukes ventilasjonsanlegget kun når det er aktivitet i hus og bygg.

Foto 312

3. plass: Cellula Solaris, Sandnes VGS

Gruppen foreslår å flytte verdens strømproduksjon ut i verdensrommet. Ikke realistisk de neste fem årene, men en besnærende tanke som frigjør mye plass og bevarer natur på kloden.

"Det var kjekt å jobbe med en åpen oppgave vi kunne styre litt i den retningen vi ville. Det er inspirerende å se at det heldigvis finnes mange mulige løsninger på bærekraftsmålene."
Maria Grastveit, elev Dalane VGS

Vår Energi Challenge også til neste år

Årets arrangement er over men Vår Energi Challenge kommer tilbake! Både Ungt Entreprenørskap og Vår Energi ønsker å fortsette samarbeidet og vi håper å få med minst like mange skoler neste år. Det at ulike studieretninger deltar er en gledelig utvikling vi håper å se mer av.

"Det er spennende å se hvordan ulike studieretninger bringer sine perspektiv inn i arbeidet. En innovasjonscamp handler om å lære seg å tenke nytt, med bakgrunn i egen og andres kompetanse. Det kommer godt med når elevene tar denne erfaringen med seg inn i arbeidslivet om noen år."
Jan Erik Jacobsen, Ungt Entreprenørskap Rogaland

Om Vår Energi Challenge

Vår Energi Challenge er en årlig innovasjonscamp som foregår over tre uker hvor elever fra alle studieretninger ved videregående skoler i Rogaland inviteres til å delta. Elevene jobber i grupper for å sammen svare på en problemstilling gitt av Vår Energi knyttet til FNs Bærekraftsmål.

Om Vår Energi

Vår Energi er det største uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel. Selskapet ble etablert i 2018, gjennom sammenslåingen av det italienske energiselskapet Eni Norge og deler av ExxonMobil sin aktivitet på norsk sokkel. Selskapet har samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Rogaland siden 2019.

Selskapet opererer olje- og gassproduksjon over hele sokkelen, med felt i Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen. Selskapet har 800 ansatte offshore og på land. De har hovedkontor på Forus i Stavangerregionen og avdelingskontorer i Hammerfest og Oslo.

Kontakter:


Jan Eirik Gjerdevik, Vår Energi, e-post jan.eirik.gjerdevik@varenergi.no

Maria Aasbø, Ungt Entreprenørskap Rogaland, e-post maria@ue.no

Add a heading 13