Det er klart for årets Fylkesmesterskap for Elevbedrifter 2022!

FMEB uten logo

Nå er det ungdomsskolene sin tur!

160 elevbedrifter med til sammen 840 elever skal vise fram hva de har jobbet med når det arrangeres utstilling og premieutdeling i løpet av den første uken av april. Noen av konkurransene er forhåndsjuryerte og vinnerne vil annonseres på vår facebook-side gjennom uken. De fysiske mesterskapene finner sted her:

Haugesund: tirsdag 5. april kl. 9-14 ved Quality Hotel Maritim

Sandnes: torsdag 7. april kl 08:30-14:00 ved Quality Hotel Residens


"Endelig kan vi invitere elevbedriftene til fysisk mesterskap igjen! Etter to år med digitale løsninger blir det helt fantastisk å se elevene på stand hvor de skal få vise fram produktene og tjenestene de har utviklet gjennom skoleåret!"
Maria Aasbø, daglig leder Ungt Entreprenørskap Rogaland

Vinnere gjennom hele uken

Det er elleve ulike konkurranser elevbedriftene kan delta i og juryer fra lokalt arbeids- og næringsliv vurderer bidragene. Noen av konkurransene avgjøres med bakgrunn i materiell som elevene har sendt inn, mens andre blir avgjort når juryene har besøkt elevbedriftene på stand. Gjennom uken vil det bli annonsert vinnere i ulike konkurranser hver dag på vår Facebookside.

Vinnerne og alle resultatene vil bli publisert fortløpende gjennom uken her.

Det siste skoleåret har gitt en helt eventyrlig vekst i antall elever som driver Elevbedrift: fra 1.170 elever i fjor til 1.700 i år. Det fører også til at langt flere enn før skal delta på fylkesmesterskapet.

I Sandnes er det så mange påmeldte at vi har vært nødt til å utvide dagen slik at det blir to puljer med elever som stiller ut, en før lunsj og en etter. Juryene må så ta en avgjørelse på hvem som skal gå av med seieren i de ulike konkurransene og vinnerne vil så blir annonsert dagen etter (fredag 8. april). Deltakerne i sør-fylket må dermed vente i spenning og følge publiseringen av vinnerne fra klasserommet. For deltakerne i nord-fylket vil vinnerne bli avgjort under arrangementet i Haugesund.

Brobygger mellom skole og arbeidsliv

Vårt samfunnsoppdrag er å bygge bro mellom skole og arbeidsliv. Vi skal gi elevene arenaer utenfor skolen hvor de kan vise fram ideene sine. Fylkesmesterskapet for Elevbedrifter er en slik arena hvor det i år er 40 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv som vurderer bidragene elevene har sendt inn. Det betyr enormt mye for elevenes læring og motivasjon at de får tilbakemeldinger på arbeidet de har gjort fra noen utenfor skolen. Vi er dessuten utrolig takknemlige for at samarbeidspartnerne våre engasjerer seg i dette arbeidet. Ved å delta i juryarbeidet får de komme tett på neste generasjons arbeidstakere og se hva de er opptatt av.

"Jeg kan ikke tenke meg noe mer verdifullt enn at vi som bank skal heie på, støtte og lære neste generasjons bankkunder om økonomi, bærekraft og det å starte og drive sin egen bedrift. Samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Rogaland er en av de viktigste samarbeidsavtalene SR-Bank har. Den treffer på vår satsning på bærekraft, støtte driftig ungdom og den skaper vekst og utvikling for samfunnet rundt oss."
Ole Gilje, regiondirektør i SpareBank 1 SR-Bank

Det handler om mer enn bare business

Gjennom arbeidet med elevbedrift lærer elevene om det å skape verdi for andre gjennom å etablere og drive et lite foretak. De er lett å tenke at det bare handler om å tjene penger og lære om markedsføring og regnskap. Elevbedrift som undervisningsmetode er så mye mer enn det! Langt viktigere er erfaringene elevene gjør seg gjennom å samarbeide med andre, finne gode idéer og se nye muligheter i samfunnet rundt seg, erfare og utvikle styrker og ferdigheter samt løse utfordringer og eventuelle konflikter underveis. Alt dette er erfaringer de tar med seg på veien videre inn i utdanning og jobb. Elevbedrift kan også for enkelte elever være en arena hvor de oppdager og får vist fram nye sider av seg selv. Det gir viktig mestringsfølelse og økt motivasjon!

"Vårt mål er at hver enkelt elev skal bli sett for det arbeidet de legger inn i elevbedriftene sine. Vi ønsker å vise elevene at alles bidrag er viktige for at en bedrift skal fungere. Det handler om å gi dem ansvar og muligheten til å blomstre innenfor trygge rammer."
Ina Therese Lindvik Nordnes, grunnskoleansvarlig Ungt Entreprenørskap Rogaland

Fakta om Fylkesmesterskapet:

Antall Elevbedrifter: 160

Antall elever: 840

Antall skoler: 24

Antall kommuner representert: 14