Sunt og Godt EB fra Grålum ungdomsskole sjarmerte juryen – de er Norges beste elevbedrift på "SunnMat"

Sunt og Godt EB
Mottar pris Sunt og Godt EB

Sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening og Norges sjømatråd kårer Ungt Entreprenørskap landets beste Elevbedrift i kategorien «SunnMat – spis #MerAvGrovtGrøntogBlått». Gratulerer til Sunt og Godt EB fra Grålum ungdomsskole i Viken med seieren!


Elevene i bedriften fortalte entusiastisk, – Dette var sjokkerende. Vi trodde vi skulle få informasjon om den siste skoleuka, og skjønte ingenting da Ungt Entreprenørskap plutselig dukket opp og skulle dele ut en pris. Vi tenkte liksom sånn «snakker de om oss nå?» Det var veldig stas at juryen likte at vi vil bidra til at alle kan lage sunn og god mat på kjøkkenet.


Sunt og Godt EB har utarbeidet en kokebok som er tilrettelagt for mennesker som har vanskeligheter med å lese og forstå større mengder med tekst. De har basert ideene på et reelt behov for en rekke grupper mennesker i vårt samfunn som synes det er vanskelig å lese en vanlig kokebok. De har også hatt fokus på å velge oppskrifter som er sunne og inneholder mat med viktige næringskilder. Videre fortalte elevene, – Vi har lært at god kommunikasjon er viktig for å lykkes i elevbedriften. Det var lærerikt å jobbe med hvordan vi kunne tilrettelegge kokeboka slik at flere kan være med og lage sunn og god mat – til tross for ulike funksjonshemninger. Vi har måttet se matlaging fra andres perspektiv enn vårt eget, for å legge til rette også for dem som sliter med å lese tekster og oppskrifter slik de gjerne står i vanlige kokebøker.

Hva har juryen sett etter?

I dette prosjektet blir elevbedriftene utfordret på å utvikle produkter som får oss til å velge å spise #MerAvGrovtGrøntogBlått, og vise hvordan dette henger sammen med kostrådene. I tillegg skal elevbedriftene ha et marked for sine produkter, og bidra til matglede med vekt på smak, trivsel og tilhørighet. Det blir også lagt vekt på at elevene kan forklare hvilke bærekraftige vurderinger og tiltak de har gjort, og at de har fokus på nyskaping og kreativitet.


Juryen er svært imponert over vinnerbedriftene og håper disse kan være med å inspirere enda flere til å finne løsninger for sunnere og mer bærekraftig mat. Prosjektet og konkurransen gjennomføres i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Sjømat Norge og Norges Sjømatråd og er en del av #MerAv kampanjen.


I juryen satt Elisabeth Skjegstad, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Trude H. Nordli, Sjømat Norge og Solveig Lygre, Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Resultater og juryens begrunnelse

1. plass Sunt og Godt EB fra Grålum ungdomsskole, Viken - Østfold
2. plass: Nutrition Smoothie fra Bekkestua skole, Viken - Akershus
Delt 3. plass: Krutong EB fra Bryne Ungdomsskule, Rogaland og Fiks og Fisk fra Tysnes skule, Vestland


Delt 3. plass

3. plassen er delt mellom 2 elevbedrifter: Produksjon Krutong EB fra Bryne Ungdomsskule i Rogaland og EB Fiks og Fisk fra Tysnes skule, Vestland. Begge elevbedriftene har gjort en god jobb og får god uttelling i forhold til kriteriene.


2. plass
Gratulerer til
Nutrition Smoothie fra Bekkestua skole, Viken.

Juryen syntes disse jentene har jobbet veldig godt med sin elevbedrift. De har bred og god kontakt med samarbeidspartnere og har et stort fokus på matsvinn og bærekraft. De har også laget et produkt som inneholder flere varer vi bør spise mer av. Både elevbedriften og produktet kan de være veldig stolte av.


1. plass

Gratulerer tl Sunt og Godt EB fra Grålum ungdomsskole, Viken
Dette er en gruppe elever som har en ide som hele juryen falt for. Det å basere bedriften på et produkt som fyller et reelt behov for en målgruppe ikke alle har i fokus når det kommer til produktutvikling, syntes juryen er veldig bra.

De fyller alle kriteriene i kategorien, de har basert seg på flere av FNs bærekraftmål og ikke minst har de fokus på at man bør spise mer av de varetypene man bør spise #MerAv. Elevbedriften er en verdig vinner av prisen Spis #MerAv 2022.


Vi gratulerer Sunt og Godt EB fra Grålum ungdomsskole med 1. plassen#MerAV: https://www.merav.no/
Opplysningskontoret for frukt og grønt: www.frukt.no
Baker- og Konditorbransjens Landsforening: https://www.bklf.no/
Sjømat Norge: https://sjomatnorge.no/
Norges sjømatråd: https://seafood.no/