
Elevbedrifter lærer om sunn mat og bærekraftige valg

Tørket frukt, sunn brus og "ikke-reiste" poteter – ungdomsskoleelever over hele landet kaster seg ut i grønn gründervirksomhet. Med nye elevressurser og støtte fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, lærer elevene hvordan frukt og grønt kan bli både business og bærekraft.
I løpet av det siste halvåret har Ungt Entreprenørskap, i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), satset på å gi elever over hele landet nye og relevante ressurser for å skape elevbedrifter med temaet frukt og grønt. Resultatene lar ikke vente på seg – engasjementet har vært stort, og mange ungdommer har fått øynene opp for både sunn mat og grønn forretningsutvikling.
Siden lanseringen av de nye ressursene har:
- Over 110 elevbedrifter valgt frukt og grønt som forretningsidé
- Totalt har nærmere 600 elever hatt elevbedrift med fokus på frukt og grønt
- Elevbedriftene strekker seg fra Agder til Finnmark
- Skolene har organisert arbeidet både som tverrfaglige elevbedriftsprosjekter og elevbedrifter som del av arbeidslivsfag
Gjennom skoleåret har mange elevbedrifter latt seg inspirere av temaet frukt og grønt – og funnet kreative, bærekraftige løsninger som både smaker godt og gjør en forskjell:

Gir frukt et nytt liv
I Norge kastes det tonnevis med spiselig mat hvert år, og frukt er intet unntak. Fruiture EB har tatt tak i dette problemet ved å hente overskuddsfrukt fra lokale butikker – frukt som fortsatt er full av smak og næring, men som ofte ender i søpla på grunn av kosmetiske feil eller kort holdbarhet. Ved å tørke frukten forlenges levetiden betydelig, og resultatet er et rent og naturlig produkt uten konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer. Slik blir det snacks av og gjør samtidig snacksen både sunnere og mer bærekraftig enn mange alternativer i butikken.

Fra frukt til sunn brus
Sitrus EB har utviklet en frisk og sunn brus med naturlige ingredienser og et tydelig budskap: Det går an å kose seg med drikke – uten å ty til sukker og kunstige tilsetninger. De har klart å kombinere helse og produktutvikling på en måte som engasjerer målgruppen.
Kjemper mot matsvinn
Frukt og Crunch EB samarbeider med Coop Mega for å hente frukt som ellers ville blitt kastet. Frukten tørkes og selges videre som snacks, noe som både reduserer matsvinn og gir elevene erfaring med samarbeid, produksjon og salg. Dette er et godt eksempel på lokal verdiskaping med et grønt fotavtrykk.
Nasjonal fagansvarlig ungdomsskolen Helge Gjørven sier det har vært inspirerende å se hvordan elevene utvikler bærekraftige ideer basert på teamet frukt og grønt. Gjennom de nye ressursene lærer de mer om kostrådene og blir inspirert til å utvikle forretningsideer innenfor temaet. Vi ser at elevene både lærer mye og får nye perspektiver på hva en god forretningsidé kan være, sier han.
Viktig samarbeid
Satsingen på frukt og grønt som elevbedriftstema hadde ikke vært mulig uten det gode samarbeidet med Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Som en viktig kunnskapsaktør innen kosthold og folkehelse, har OFG bidratt med både faglig innhold og innsikt i hvordan frukt og grønt kan formidles på en engasjerende måte til unge.
Samarbeidet har resultert i nye digitale elevressurser som gjør det lettere for lærere og elever å utforske mulighetene innen mat, helse og bærekraftig entreprenørskap. Ressursene inkluderer kostråd, tips til bruk av ulike råvarer, aktiviteter og oppgaver – og de er utformet med mål om å koble læreplanmål til praktisk og virkelighetsnær læring.
- Vi ønsker at flere unge skal få kunnskap om hvor viktig frukt og grønt er – både for helsen, miljøet og matsystemet vårt. Gjennom samarbeidet med Ungt Entreprenørskap får vi bidra til at elever lærer om dette på en kreativ, praktisk og engasjerende måte, sier Iselin Sagen fra Opplysningskontoret frukt og grønt.
- Dette er bare starten. Med gode erfaringer fra første halvår planlegger vi å få enda flere lærere og elever til å ta i bruk ressursene og utvikle elevbedrifter som tar for seg temaet frukt og grønt. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med OFG – og til å følge nye, grønne elevbedrifter over hele landet, avslutter Helge Gjørven med.



Sterk innsats fra USN-studenter under NM for Studentbedrifter – JETA SB kåret til Norges beste
