Rogaland glitret på NM for Ungdomsbedrifter

Rogaland · 5 mai 2015

Rogaland glitret på NM for Ungdomsbedrifter

Smartfood UB fra Karmsund vgs fikk to gullmedaljer med hjem. Foto: Ungt Entreprenørskap

Seks premier til fire ungdomsbedrifter fra Rogaland viser at arbeid med kvalitet i entreprenørskapsundervisningen gir uttelling.

I samarbeid med Rogaland fylkeskommune har Ungt Entreprenørskap Rogaland de siste tre gitt et utvidet tilbud til elever og lærere som bruker ungdomsbedrift som metode i undervisningen. Skolene kan fritt benytte seg av kurs, klasserombesøk og delta på en rekke arrangementer. Samarbeidspartnere fra arbeids- og næringsliv er nøkkelspillere inn i aktivitetene.

For andre år på rad ble Rogaland nest mest vinnende fylke på NM for Ungdomsbedrifter.

Grønn ris, rød potetmos og fargerike kaker med vitaminer fra grønnsaker!
Smartfood UB fra Karmsund vgs, som vant prisen Beste Ungdomsbedrift i Rogaland i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank, sikret seg to førstepriser på NM. Leif Forsell fra Landbruks- og matdepartementet delte først ut Gastronomiprisen til bedriften. Samme dag utropte Solfrid Flateby fra Kronprinsparets Fond Smartfood UB til beste sosiale entreprenør. Smartfood UB fikk skryt for et tydelig og godt konseptualisert produkt. Juryen mente produktet var nyskapende, smart, enkelt med en veldig stor målgruppe. Bedriften har potensial til å gjøre Norge litt bedre, og litt sunnere.

Andreplassen i kategorien beste sosiale entreprenør gikk også til en Rogalandsbedrift, Safe & Sound UB fra Akademiet vgs., Sandnes. Ungdomsbedriften har utviklet et fint armbånd med innebygget voldtektsalarm på 120 desibel. Juryen mente ungdomsbedriften utmerker seg med sin kombinasjon av kreative løsning og flott design - til en svært brukervennlig pris.

Smartfood UB ble i tillegg nevnt blant de 6 bedriftene som toppet konkurransen om tittelen Beste ungdomsbedrift. Prisen for Beste ungdomsbedrift på NM gikk til Trashlock UB fra Sogn og Fjordane.

Best på internasjonalt samarbeid
Runitic UB fra Vardafjell videregående skole markerte seg som best på internasjonalt samarbeid. Fagsjef i Finans Norge, Hilde Johansen, delte ut den prestisjetunge EwB-prisen (Entreprise without Borders). Juryen sier: «Ungdomsbedriften har gitt en god beskrivelse av hva det internasjonale samarbeidet har gitt av erfaringer, ikke minst når det gjelder de økonomiske utfordringene som den har støtt på. Førsteprisen går til en ungdomsbedrift som har kommet langt i sitt samarbeid over landegrensene, og som allerede har vunnet en internasjonal pris for sitt arbeid.»

Charlotte Toft i Runitic UB skriver på sin blogg: "Det å være en EWB-bedrift er noe jeg virkelig vil anbefale videre til alle som senere skal ha en ungdomsbedrift, det er så lærerikt, åpner opp for en rekke fantastiske muligheter og det er såå gøy!"

Real Bow Ties UB fra Akademiet videregående skole, fikk en fin 3. plass i beste markedsføring. Safe & Sound UB, også fra Akademiet videregående skole, vant 3. pris for beste logo.

Entreprenørskap kan og må læres
400 av landets nytenkende og handlekraftige ungdom ble lagt merke til da de møttes på NM for Ungdomsbedrifter. Viktigheten av at unge får entreprenørskap i skolen blir poengtert av stadig flere.

Q-Sjef Bent Myrdahl, som satt i jury for beste forretningsplan, skriver på sin blogg at det det blir verken noe ”grønt”, ”smart” eller ”nyskapende” uten at vi heier frem HVEM som skal stå for omstillingen: ENTREPRENØRENE.

Sandnesposten skriver på lederplass: "Entreprenørskapssatsingen er et godt eksempel på et lykkelig samarbeid der offentlige og private krefter trekker i samme retning. Næringslivet er i en omstillingsfase, mer enn for få år siden, og nye ideer er etterlengtet vare. Gjennom ungdomsbedriftene har mange talenter lært seg metodene som gjør at de tør kaste seg ut i nye, større utfordringer etter endt skolegang. Dét vil både offentlige og private aktører tjene på."

Kontakt: Vibecke Lykke Olsen, daglig leder, Ungt Entreprenørskap Rogaland, mobil 981 16 330