Sju NM-priser til Innlandet!

NM for ungdomsbedrifter arrangeres digitalt i perioden 12. – 29. april. 17 ungdomsbedrifter fra Innlandet har vært gjennom juryintervjuer i ulike kategorier. I dag ble endelig resultatene klare, og i Innlandet kan vi være strålende fornøyd med priser i hele sju kategorier!

Fjellgodt UB 6

Tre priser til Fjellgodt UB

Først må vi fremheve Fjellgodt UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs som kom på pallen og tok tredjeplassen i den aller gjeveste kategorien, Norges Beste Ungdomsbedrift 2021. Ikke nok med det – Fjellgodt UB kom på andreplass i Størst verdiskapingspotensial og tredjeplass i Beste forretningsplan. Å vinne tre priser i NM er en fantastisk prestasjon, og gratulantene stod i kø.

"Jeg er imponert over innsatsen til alle våre ungdomsbedrifter og de svært gode resultatene i NM. Spesielt stolt over Fjellgodt UB som når helt opp på pallen i den høythengende og krevende kategorien Beste UB. Disse jentene har til de grader benyttet året med UB til arbeid med ungdomsbedriften og tilegnet seg viktig kunnskap. Jeg er veldig glad på deres vegne, og jeg er glad på vegne av alle deltakende ungdomsbedrifter og skoler fra Innlandet. Satsing på entreprenørskap gir resultat - med unge som vil noe, som tror på seg selv og som vil være med å skape framtiden."
Karin Rønning, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet

Ordfører i Sel kommune, Eldri Siem, var til stede under prisutdelingen og var stolt og glad over det elevene har fått til.

"Det er et nåløye å komme gjennom til NM, og det å ende opp med tre priser viser hvor dyktige elevene er, og hvor god lærer de har hatt! Dette betyr mye for Sel kommune og hele regionen. Elevene sitter igjen med viktig kunnskap for å kunne bidra til næringsutvikling og omdømmebygging i kommunen framover."
Eldri Siem, ordfører i Sel kommune

Forretningsideen

Fjellgodt UB produserer og selger økologisk hundesnacks laget av avfallsprodukt etter reinslakting i Jotunheimen. Bak bedriften står de to jentene Inga Horgen og Anna Stormyrengen fra Heidal. De har jobbet knallhardt med idé- og produktutvikling, og sitter igjen med mange erfaringer og nyttig læring etter ett år med ungdomsbedrift.

En som jublet like høyt som elevene, var læreren deres, Lene Sørbråten. Hun har jobbet med entreprenørskap ved Nord-Gudbrandsdal vgs i mange år, men det er første gang at noen av hennes elever tar priser i NM. Hun var naturlig nok både stolt og glad da resultatene ble offentliggjort.

"Dette er fantastisk bra! Vi har hele året hatt fokus på læring og kunnskap kombinert med det praktiske, og det at elevene skal bli kjent med hele verdikjeden. Elevene har vært utrolig dedikerte, og brukt mye tid på prosjektet sitt, også i fritiden."
Lene Sørbråten, lærer i entreprenørskap og bedriftsutvikling ved Nord-Gudbrandsdal vgs

Priser også til Nord-Østerdal vgs, Valdres vgs og Hamar katedralskole

Elevene som deltok på NM fulgte med på NM-sendingen fra sine respektive skoler. Også på Nord-Østerdal vgs var det svært god stemning, ikke minst da det ble avslørt at to av deres bedrifter var blant prisvinnerne! Musikkbedriften Vinyl UB tok andreplassen i Beste regnskap, mens Royal UB fra bygg og anlegg tok tredjeplassen i Beste yrkesfaglige bedrift.

I Valdres var det VillVallers UB som var NM-deltaker, med lærere, medelever og andre støttespillere som heiagjeng. En bevisst og målrettet jobb med å bygge nettverk har gitt gode resultater, og VillVallers UB kom på bronseplass i kategorien Beste samarbeid med næringslivet.

Ong Media UB 2

Prisfest ble det også på Hamar katedralskole. De som har fulgt bedriftene i sosiale medier, har sett hyppige poster og oppdateringer om podkastene til Ong Media UB – og det er nettopp i kategorien Beste markedsføring at de har gjort seg spesielt bemerket. Det gode arbeidet ble belønnet med en plass på pallen!

Flere bør få sjansen!

Priser er gøy, men det aller viktigste med programmet Ungdomsbedrift er læringsutbyttet som elevene sitter igjen med. Kompetansene som de tilegner seg ved å jobbe på denne måten vil være gull verdt, både for hver enkelt, men også for Innlandet og fremtiden i lokalsamfunnene her.

Ungt Entreprenørskap ønsker at enda flere skal få muligheten til å drive ungdomsbedrift i videregående skole, og håper at de gode NM-resultatene kan inspirere skoleeier til å satse mer på entreprenørskap.

"Innlandet trenger unge som ser muligheter og gjør noe med dem! Gjennom å drive ungdomsbedrift får elevene utvikle kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. De får jobbe med viktige temaer som idéutvikling, bærekraft og nettverksbygging, og de sitter igjen med praktiske og relevante erfaringer som de garantert får nytte av senere."
Karin Rønning, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet

Rønning sender en klar oppfordring til Innlandet fylkeskommune:

"Som skoleeier må Innlandet fylkeskommune verdsette det fantastiske arbeidet som ungdomsbedriftslærerne gjør, og de må legge til rette for at enda flere elever får muligheten til å delta! I Ungt Entreprenørskap Innlandet er vi klare for å bidra til å utvikle fremtidens verdiskapere!"

Begrunnelser fra juryene

3. plass Beste UB: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs
Denne bedriften utnytter en mulighet som ellers går til spille. Den benytter seg av lokal sirkulærøkonomi og gir merverdi til en betydelig norsk tradisjon. Bedriften har allerede gjennomført salg av produktet, irettesatt en offentlig instans og til tross for at de er få, realisert en viktig bærekraftig idé.

2. plass Størst verdiskapingspotensial: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs
Som sterk nummer to er en svært spennende ungdomsbedrift som skaper verdier gjennom å gjenbruke norske ressurser. Vi tror på idéen, gründerne bak, gjennomføringsevnen og at selskapet vil lykkes med sine planer for distribusjon. Vi tror det ligger et stort verdiskapingspotensiale i disse entusiastiske jentenes bærekraftige tursnacks for hunder.

3. plass Beste forretningsplan: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs
Ungdomsbedriften viser imponerende evne til å fremstille produktet på en profesjonell og sjarmerende måte, som får seeren/lytteren til å ønske seg inn i målgruppen, selv om man aldri har tenkt på det tidligere. Gründerne er hardtarbeidende og ikke redde for å bli ‘skitne på henda’. De trår til i alle deler av verdikjeden inklusiv preparing av produktet som innebærer både blod og sterk lukt. Vi har stor tro på at forretningsidéen og – planen lar seg realisere.

3. plass Beste markedsføring: Ong Media UB, Hamar katedralskole
Denne bedriften har en imponerende profesjonell og analytisk tilnærming til markedsføring. De er dynamiske, og viser evne til å hente inn innsikt og bruke den til å justere seg. De har med det oppnådd gode resultater i et marked med mange store konkurrenter. Bedriften har også en fin og gjennomtenkt grafisk profil.

2. plass Beste regnskap: Vinyl UB, Nord-Østerdal vgs
Ungdomsbedriften har vist at de har god kontroll på bokføringen. Regnskapet er ryddig og oversiktlig. Salget er underbygd med kontrakter. Det gis "pluss i boken" for dokumentasjon av gatemusikantinntekter.

3. plass Beste samarbeid med næringslivet: VillVallers UB, Valdres vgs
Mat er viktig. Lokal mat er riktig. Ungdomsbedriften har vist at de har jobbet systematisk med lokale samarbeidspartnere. Gjennom prosessen har de klart å skille seg ut i markedet med et smakfullt produkt.

3. plass Beste yrkesfaglige bedrift: Royal UB, Nord-Østerdal vgs
Ungdomsbedriften tegner, produktutvikler og produserer alle sine varer og tjenester. Leveransene er av svært høy kvalitet. Ungdomsbedriften har sett utfordringer i hverdagen og løst dette på en god måte sammen med faglærere, bedriftsmentorer og kundene sine. De har også utviklet nye produkter når de har sett behov i markedet. De viser yrkesstolthet og stor fagkunnskap innen byggfagene og de er opptatt av en flott finish. Ungdomsbedriften er i full produksjon, har fornøyde kunder og lange ventelister.