Norske Artifish er Europas beste studentbedrift

En overraskende, bærekraftig og innovativ løsning på lakselusproblemet sørget for at det norske laget Artifish gikk helt til topps under EM for studentbedrifter. Juryen tror studentene har utviklet noe som kan bli en stor og lønnsom virksomhet i fremtiden.

Norske Artifish er Europas beste studentbedrift article

Se video fra NM for studentbedrifter test uten ingress-tekst

24 og 25. juni arrangerte Ungt Entreprenørskap og JA Europe europamesterskap for studentbedrifter i Oslo. Det var den norske bedriften Artifish som stakk av med seieren for deres innovative og bærekraftige løsning på lakselusproblematikken.

— Oppdrettsnæringen er den nest største næringen vi har i Norge, men lus på laksen er et stort og kostbart problem for næringen. Dagens metoder for behandling er ikke bærekraftige, og det ønsket vi å gjøre noe med, sier Simen Sæther, daglig leder i Artifish.


Dobbel seier for en genial løsning

Løsningen til Artifish er både innovativ og miljøvennlig, og den tar hensyn til dyrevelferden. De syv studenter fra NTNU i Ålesund har utviklet et treningsprogram, EDDI (Educational Digital Intelligence) som vil gjøre rensefisk mer effektive lusespisere. Det vil føre til færre lakselus, vekst i næringen og økt dyrevelferd i oppdrettsmerdene.

Studentene var overveldet av seieren, og det gikk nesten ikke opp for dem at de faktisk vant EM.

— Hele opplevelsen av Ungt Entreprenørskaps studentprogram har vært veldig lærerikt, vi har lært utrolig mye om ledelse og lagarbeid og om oss selv generelt. Jeg oppfordrer alle studenter til å bli med på dette eventyret, sier Sæther.


Juryleder Bård Stranheim fra Innovasjon Norge var imponert over den innovative løsningen, og Ferd valgte også å gi prisen for beste sosiale entreprenør til bedriften fra Ålesund.

— Artifish hadde en overraskende løsning på et stort problem for oppdrettsnæringen, og vi i juryen ble overbevist om at forsøkene de har gjort i laben vil fungere i det virkelige liv. Vi tror at denne løsningen kan ha en avgjørende betydning for å bytte ut miljøskadelige stoffer med en bærekraftig løsning som kommer fra naturen selv. Teamet viste stor innsikt i fagområdet og problemet, og de har utviklet en løsning som kan bli en stor og lønnsom virksomhet, sier Stranheim.


Han understreker at Artifish øker dyrevelferden, både hos rensefisken og hos laksen.

— I våre øyne er det en genial løsning, sier han.


Bratt læringskurve

I EM får studentene mulighet til å konkurrere mot hverandre om den prestisjetunge tittelen Europas Beste Studentbedrift. Det ble også delt ut andre priser fra Nordea, Ferd, Avanade, EIT og JA Alumni lederskapspris. Det var 15 deltagende lag fra 14 land i Europa, og alle studentene har jobbet beinhardt det siste skoleåret for å bygge sin egen bedrift. De har samarbeidet med næringslivet, fått veiledning fra mentorer og utfordret seg selv på kreativitet, samarbeid og nytenkning. Læringskurven har vært bratt, og for Artifish ledet den rett i mål.

— Arbeidet med studentbedrift har vært utrolig lærerikt og inspirerende. Det har vært en pådriver for å jobbe hardt på skolen, og det har vært motiverende å jobbe mot et mål. Vi har lært mye om oss selv i løpet av året, og vi har utviklet oss sammen som et team, sier Henrik Emblem-Lund, styreleder i Artifish.


Ser muligheter fremfor utfordringer

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø åpnet EM på BI i Oslo 24. juni. Hun var både inspirert og fascinert av studentenes ideer, kreativitet og engasjement.

— Vi trenger enda flere engasjerte og kreative unge, for hvis vi ikke strekker oss, hvordan skal vi da løse fremtidens problemer? Når jeg hører ideene deres opplever jeg optimisme, og det er flott å oppleve at dere ser muligheter fremfor utfordringer. Deres kunnskap og nysgjerrighet kan redde verden, sa Nybø til en fullsatt sal.


Nybø la også vekt på hvor viktig entreprenørskap er i utdanningsløpet, og at kunnskapen studentene tilegner seg ikke kan læres ved å lese bøker eller delta på forelesninger.

Andre priser under EM


2. plass gikk til XVision fra Romania

3. plass gikk til MicroChange fra Danmark

Beste verdi for samfunnet i samarbeid med Ferd: Artifish, Norge

Beste på økonomisk bærekraft i samarbeid med Nordea: Solmeyea, Hellas

Beste på sirkulærøkonomi i samarbeid med EiT: CUITU, Finland

Beste digitale innovasjon i samarbeid med Avanade: Bevine, Bulgaria

JA Alumni sine lederskapspriser gikk til:

Henrik Emblem-Lund og Simen Sæther fra Norge, Pedro Garcia Colmenero fra Spania,

Evi Oivanen fra Finland og Tim Krier fra Luxembourg.