Spre varme EB videre

Spre varme EB Sandnes og Bjornevatn skole
Anja Lingatharan, Maia Vælidalo Hågensen, Miriam Sneve, Tea Kristine Varsi, Andrea Dørmænen og Mathilde Mortensen

Av 30 elever fordelt på 5 Elevbedrifter (EB) fra Sandnes og Bjørnevatn skole, var det Spre varme EB som ble vinner i kategorien Beste Grønt og Genialt EB.


Elevene på 9. trinn måtte sende inn skriftlig dokumentasjon og videopitch hvor de skulle vise frem hva de har jobbet med og hvordan de i sine forretningsidéer har tenkt grønt og genialt og bærekraftig. EB-mesterskapet ble denne gangen avhold digitalt grunnet koronasituasjonen. 13. mai var elever, lærere, juryen og UE Finnmark samlet på zoom, og vinnere ble kunngjort for full musikk.


Spre varme EB
består av seks jenter, og om seieren sier daglig leder Maia følgende:
Tusen takk! Det har vært en artig opplevelse, og vi er kjempetakknemlige for å ha fått lov til å kunne delta og lære om EB.
Denne EB’en skal representere Finnmark i nasjonalt mesterskap i regi av UE Norge og UE-region øst 26. mai. Her vil de konkurrere mot de andre fylkene om å bli landets «Beste grønne entreprenør», EB med «grønne tanker, idéer og løsninger», også dette mesterskapet blir digitalt.

Spre varme EB produkt

Forretningsidéen vår er å lage et produkt som kunne erstatte de fabrikkproduserte tenn-brikettene med et mer bærekraftig produkt. Vi ville komme med et produkt som ikke var pakket inn i plast og som var reist jorden rundt for så å bli brent opp.
Vi ville lage et produkt som bestod av ting som andre ville ha kastet, som gamle aviser, talglysrester og syltetøyglass.

Spre varme EB produkt 1

Om bærekraften i produktet sier elevene:
Vi mener at vårt produkt dekker bærekraftmål nr. 12, som er ansvarlig forbruk og produksjon. Vårt produkt består av gjenbruk og materialer som kan resirkuleres og er med på å minske plastproduksjonen på jorda.
Vi mener også at produktet vårt dekker bærekraftmål nr. 13, som er å stoppe klimaendringene, fordi det er med på å tenke på en ny måte på hvordan man kan redusere plast og kjemikalie forbruken som er en stor del av klimautslippene.

Vinner kunngjort digitalt

Juryens begrunnelse:
Elevbedriften har benyttet en ide som de har gjennomført og presentert på en flott måte. Juryen mener produktet er godt forankret i bærekraftmålene og produktet vil bidra til å redusere forbruk og avfallsmengde. Elevbedriften klarte å selge alle produktene de produserte, noe som viser at det er et marked for produktet. Elevbedriften hadde fokus på læringsutbyttet av å etabler bedrift, bl.a. om hvordan de måtte samarbeide for å få bedriften til å fungere. Gjennom en positiv pitch får vi i juryen lyst til å handle produktet.

Jury digitalt

I juryen satt Monica Jerijærvi/Varanger Kraft, Stian Karlsen/Varanger Kraft og Stig Ulvang/ Sør-Varanger kommune. Trine Hogseth/UE Finnmark deltok på jurymøtene.

Bakgrunn
"Grønt og Genialt" er et prosjektsamarbeid mellom Ungt Entreprenørskap og Barne-, likestillings –og Inkluderingsdepartementet og UE Finnmarks lokale samarbeidspart Varanger Kraft. Finnmark er ett av seks fylker som deltar i prosjektet.


Alle våre programmer er forankret opp mot mål i kunnskapsløftet/fagfornyelsen.
Les mer om Elevbedrift og om prosjektet Grønt og Genialt.