SMART Saver årets SMARTing

Østfold · 31 mars 2014

SMART Saver årets SMARTing

SMART Saver årets SMARTing. Foto: UE Østfold

Fredag 28. mars var nærmere 200 elever fra 6. og 7. klasse over hele Østfold klare for fylkesfinalen SMARTingen 2014 på HiØ, Halden. Vinneren ble SMART Saver fra Kirkeng skole.

Stor deltagelse
SMART er et program for 5.-7. trinn der elevene lager en oppfinnelse med nytte og verdi for andre. Gjennom kreative oppgaver leter de etter et hverdagsproblem i sitt nærmiljø. Deretter lager elevene en oppfinnelse som løser problemet, og en prototype presenteres for en jury som kårer en vinner. I løpet av dette skoleåret har rundt 1 000 elever på 20 barneskoler fra hele fylket gjennomført SMART i regi av Ungt Entreprenørskap, og nærmere 40 grupper hadde kvalifisert seg for fylkesfinalen SMARTingen 2014.

Motiverende arbeidsmetode  
Kunnskapsløftet slår fast at elevene skal trenes i entreprenørielle ferdigheter. -Vi setter stor pris på at Ungt Entreprenørskap hjelper oss i dette arbeidet, uttalte Jo Frislid, ass. rektor ved Os skole i Rakkestad. -Det er flott at elevene kan jobbe uten en fasit, og ta utgangspunkt i egne ideer. Dette gir erfaring for livet, ikke bare eksamen.

-Dette har vi gledet oss til lenge, smilte Husain fra Mysen skole. Sammen med resten av gruppa har han laget oppfinnelsen SMART Waker, armbåndsuret med vekkeklokke som vibrerer når det ringer slik at også hørselshemmede kan bruke det. -Gjennom SMART har vi lært å bruke den kreative hjernehalvdelen, fortalte Aurora fra Os skole i Rakkestad. -Ja, og så har vi blitt gode på å samarbeide, istemte de seks andre jentene på gruppa som stilte med oppfinnelsen No Snow, solcelledrevne varmekabler under taksteinen som forhindrer snøen fra å legge seg på taket.

 

Imponerende oppfinnelser
Blant de øvrige oppfinnelsene kunne vi finne Godteriskapet, en programmerbar godterisafe for foreldre slik at barna ikke spiser godteri annet enn på avtalt tid. Eller hva med Airbag 3000, klær med innebygd airbag som vil blåses opp dersom du faller, slik at du ikke skader deg. Lande skole stilte blant annet med oppfinnelsen Posestopper'n som settes opp bak i bilen når du handler, slik at posene står oppreist hele veien hjem. -En umulig oppgave å velge en vinner blant alle disse fabelaktige ideene, sa jurymedlem Terje Strand fra Fresenius Kabi, på vei til juryrommet hvor den endelige avgjørelsen skulle fattes.
 

Verdige vinnere
Ludvig, Eirik og Ola fra Kirkeng skole gikk altså helt til topps med sin oppfinnelse SMART Saver, et elastisk pannebånd til å feste rundt panne og nakkestøtte ved trafikkulykke. SMART Saver gir frie luftveier mens man venter på ambulanse. På delt 2. plass kom Båstad skole med oppfinnelsen Valgshjulet og Skjønhaug skole med oppfinnelsen Takrenser'n. Vi gratulerer!

Les også omtale i  Høgskolen i Østfolds egen nettavis og Halden arbeiderblad

Valgshjulet fra Båstad skole. Foto: UE Østfold

Takrenser'n, Skjønhaug skole. Foto: UE Østfold

Takrenser'n, Skjønhaug skole. Foto: UE Østfold