Europas mest innovative studenter er klare for EM i Norge

Vi er avhengig av nyskapning og entreprenørskap i fremtiden. Dette tar dagens studenter på alvor, og nå skal de konkurrere om å bli Europas beste Studentbedrift 2019. Det norske bidraget kan ha funnet løsningen på lakselusproblematikken.

Europas mest innovative studenter er klare for EM i Norge article

Syv norske studenter fra NTNU i Ålesund gikk til topps i NM for studentbedrifter med en bærekraftig løsning på lakselusproblemet. Med et egendesignet opplæringssystem av rensefisk, skal de innovere oppdrettsnæringen, øke dyrevelferden og stoppe problemet med lakselus. Nå er de klare for EM, som går av stabelen her i Norge 24-25 juni. Der deltar totalt 15 lag fra 14 ulike land i Europa.

EM - en attraktiv møteplass


EM for studentbedrifter arrangeres av Ungt Entreprenørskap i samarbeid med JA Europe, og arrangementet er en attraktiv møteplass for alle som er opptatt av innovasjon og entreprenørskap i høyere utdanning. Iselin Nybø, forskning- og høyere utdanningsminister åpner EM mandag 24. juni, og juryen består av internasjonale representanter fra næringslivet som skal vurdere studentenes bedrifter basert på økonomiske, sosiale og miljømessige faktorer.

— Innovasjon og entreprenørskap vil være avgjørende for å bygge et godt og bærekraftig samfunn i fremtiden. Derfor jobber Ungt Entreprenørskap sammen med skolen om dette gjennom hele utdanningsløpet. Toppen av vårt tilbud finner vi i høyere utdanning og programmet Studentbedrift, og de beste av de beste studentene fra hele Europa er nå invitert til Oslo for å konkurrere og få tilbakemeldinger fra kompetente jurymedlemmer, sier administrerende direktør Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap Norge.


Fremtiden skapes nå


Studentbedriftene som nå skal konkurrere i EM består av engasjerte studenter i alderen 19-30 år som har jobbet beinhard det siste året med å bygge sitt eget selskap. I løpet av året har de samarbeidet med næringslivet, fått veiledning fra mentorer og etablert en bedrift. I tillegg har de utviklet viktige entreprenørskapskompetanser som kreativitet, samarbeidsevne, problemløsningsevne, evne til å ta initiativ, pågangsmot og gjennomføringsevne. Fremtiden trenger innovative, løsningsorienterte og handlekraftige unge, som er klare for å møte morgendagens utfordringer.

— Gjennom programmet Studentbedrift lærer studentene å etablere en bedrift i praksis, de får verdifull erfaring innen entreprenørskap og de bygger nettverk som er verdifulle også for fremtiden. De opparbeider seg kompetanse og ferdigheter som ikke gjenspeiles i vanlige vitnemål, men som næringslivet etterspør og som er viktig for fremtidens arbeidsliv. Vi ser at de universitetene og høyskolene vi samarbeider med utvider sine tilbud på Studentbedrift, og dette er noe alle universiteter og høyskoler i Norge bør tilby, sier Nykkelmo.


Fruktbart samarbeid mellom skolen og næringslivet


Som en del av utdanningsprogrammet har elevene selv skaffet mentorer fra lokalt arbeids- og næringsliv. I tillegg stiller frivillige fra internasjonalt næringsliv opp som jury under EM. Under selve arrangementet får studentene fremføre en kort pitch, de skal speed-date med representanter fra næringslivet og de skal stå på stand for å selge sine produkter og tjenester.

Studentene skal overbevise representanter fra bl.a Nordea, Ferd og Avanade. I tillegg til Europas beste studentbedrift skal det også kåres vinnere i beste digitale innovasjon, beste økonomiske bærekraft, beste samfunnsverdi og beste bedrift på sirkulærøkonomi.

— Entreprenørskap er som idrett: Jo mer du trener, jo bedre blir du. Og de fleste eliteutøvere på sportsarenaer har begynt tidlig. Derfor har deltakere i Ungt Enterprenørskaps ulike programmer ikke bare et konkurransefortrinn som gründere, men like mye som medarbeidere i større bedrifter og i offentlig sektor. Vi i juryen vil lete etter det teamet som har tatt tak et stort problem, som har løst det med nye tjenester eller produkter, og som overbeviser oss om at de har det som trengs, sier juryleder Bård Stranheim, fra Innovasjon Norge


EM for Studenbedrifter


Tid/ sted: Mandag 24. juni (BI Nydalen) - tirsdag 25. juni (Forskningsparken)

Hele programmet til EM finner du her: https://eec2019.org/programme/

For ytterligere kommentarer:
Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo: mobil 913 11 000.

Medieansvarlig, EM for studentbedrifter:
Elin Scott: mobil 993 88 425

For redaksjoner:
Ønsker du å filme/fotografere eller gjøre intervjuer under messa – ta kontakt, så hjelper vi med å tilrettelegge!