NM for Ungdomsbedrifter 2016

UE Norge · 28.april - 29.april 2016

#NM_UB 2016

NM for Ungdomsbedrifter 2016 avholdes i Lillestrøm 28-29. april. Nok en gang stiller  Norges Varemesse sine haller til disposisjon for Ungt Entreprenørskap. På NM møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å konkurrere. Norges Beste Ungdomsbedrift 2016 skal representere Norge på EM for Ungdomsbedrifter i Sveits 25-28. juli.

På NM syder det av kreativitet, skaperglede og ikke minst konkurransementalitet! Utstillingen er åpen for publikum.

Oversikt over vinnere og jurybegrunnelser publiseres på PRESSESERVICE umiddelbart etter premieutdelingene. Bilder av alle deltakende bedrifter og vinnere publiseres i NM-albumet på Flickr

Torsdag 28. april

0900 – 1500 Ungdomsbedriftene rigger utstillinger
1100 – 1230 Teknisk gjennomgang for Beste UB-deltakere
1300 – 1500 Scenepresentasjoner for Beste UB-deltakere
1130 – 1230 Lunsj
1600 – 1700 Innovatører trengs overalt!
  Åpning ved statsminister Erna Solberg
  Christian Strand m/gjester
                                  Prisutdeling
1715 – 1815 Åpen utstilling
1730 – 1815 Panelintervju for Beste UB-deltakere
1930 – 2000 Fun session for elever m/UE Alumni
2000 – 2300 Middag med underholdning og prisutdeling
  Mini-konsert med Julie Bergan

Fredag 29. april

 
0700 – 0830 Frokost
0830 – 0930 Panelintervju for Beste UB-deltakere
0930 – 1500 Åpen utstilling
  Lunsj
1500 – 1600 Prisutdeling
 
 • UE Alumnis lederskapspris
 • Shells innovasjonspris
 • Gastronomiprisen
 • Beste yrkesfaglige bedrift
 • Beste sosiale entreprenør
 • Beste utstilling
 • Beste selger
 • Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial
 • ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift
 • Spleiselagets regnskapspris
 • Beste Ungdomsbedrift
1600 – 1700 Nedrigg og hjemreise

Viktige frister!

18. mars

Frist for påmelding og for innlevering av konkurransemateriell til nominasjonskonkurransene er fredag 18. mars 2016 kl 0900.

1. april

Frist for påmelding til NM (navn på elever og lærere) og innlevering av konkurransemateriell til konkurransene med deltakelse/utstilling på NM er fredag 1. april kl 0900.

NB: Sjekk med UE fylke!

Det er UE fylke som er ansvarlig for påmelding og innlevering av konkurransemateriell innen disse fristene.

Det betyr at UE fylke må ha navn på deltakere og konkurransemateriell i god tid før disse datoene. Ta kontakt med UE fylke for å få greie på fristen de har satt.

26. april

Deltakere i konkurransen "Beste Ungdomsbedrift" må sende inn sitt presentasjonsmateriell (powerpoint, prezi, lydfil, filmfil etc) som skal brukes under scenepresentasjonen innen tirsdag 26. april kl. 0900 til ungdomsbedrift@ue.no

Dersom filene er for store til å sendes, så tar dere kontakt med oss på denne eposten og får nærmere beskjed.

Ungdomsbedriftene som deltar på NM kan konkurrere i 16 ulike kategorier. Flere av disse kategoriene settes også opp lokalt på fylkesmesser. Vinneren av Beste Ungdomsbedrift 2016 representerer Norge på EM for Ungdomsbedrifter som avholdes i midten av juli.

For hver konkurranse er det utformet vurderingskriterier som ligger til grunn for juryens bedømming av kandidatene. Vi anbefaler at dere setter dere inn i kriteriene som gjelder for de kategoriene dere er påmeldt. Konkurransekriterier er tilgjengelige i lenkene under og i høyremenyen.

Nominasjonskonkurranser:

Bidrag juryeres i forkant av NM, og vinnere inviteres til NM for å motta sine priser.

1.  Beste markedsføring
2.  Vismas pris for beste kundeopplevelse på nett
3.  Nordeaprisen for beste forretningsplan
4.   Beste reklamefilm
5.  Beste logo
6.  EwB-prisen (Enterprise without Borders)

Konkurranser med deltakelse/utstilling på NM:

7.  Shells innovasjonspris
8.  Gastronomiprisen
9.  Beste yrkesfaglige bedrift
10. Beste sosiale entreprenør
11. Beste utstilling
12. Beste selger
13. Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial
14. ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift
15. Spleiselagets regnskapspris
16. Beste Ungdomsbedrift

NY! UE Alumnis lederskapspris

Ungt Entreprenørskap ønsker å legge til rette for at alle ungdomsbedrifter som deltar på NM kan ta ut sitt aller beste både på scene, på utstilling, i intervjusituasjoner og andre steder hvor dere skal vise frem deres kompetanse.

Hvem kan delta?

Det er UE fylke som avgjør hvilke ungdomsbedrifter som får delta på NM. Nominasjon til NM skjer gjennom deltakelse på fylkesmessen for ungdomsbedrifter.

En ungdomsbedrift (UB) kan delta på NM kun én gang. Intensjonen er å lage konkurranseforholdene mest mulig like for elever som deltar på NM. Unntak: UBer som har deltatt på NM tidligere kan meldes på i «EwB-prisen». Bakgrunnen for dette er at EwB er et støtteprogram som ofte drives i år to.

Innsjekking og registrering

Alle deltakere må registrere seg mellom kl. 09.00 og 15.00 på ankomstdagen (torsdag 28. april).  Deltakere i konkurransen Beste ungdomsbedrift må være på plass senest kl. 10.00 på ankomstdagen.

Registrering foregår på Norges Varemesse, Hall B hvor dere blir møtt av Ungt Entreprenørskap.

Adresser

Thon Hotel Arena, Nesgata 1, 2004 Lillestrøm
Norges Varemesse, Messeveien 14, 2004 Lillestrøm
Hotellet og Norges Varemesse ligger rett ved Lillestrøm stasjon.

Adkomst

Tog

NSB har flere avganger i timen både fra Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen. Reisetiden er bare 11 minutter fra Oslo S. Rutetider og informasjon om togtilbudet til Lillestrøm, se NSB
Flytoget tar 13 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Lillestrøm. For nærmere informasjon om flytogets tilbud og rutetider, se  FLYTOGET
Fra Lillestrøm stasjon tar det 3-4 minutter å gå til hotellet/Norges Varemesse. Følg skilting til Norges Varemesse og Thon Hotel Arena.

Bil

Det er firefelts motorvei helt fram til hotellet og Norges Varemesse. Med bil regnes kjøretiden fra Oslo sentrum til mellom 15-20 minutter.
Fra Oslo: Avkjøring fra E6 ved Karihaugen. Følg Rv 159 til Lillestrøm. Ta av til høyre i andre rundkjøring etter Rælingstunellen.
Fra Trondheim: Avkjøring fra E6 ved Skedsmokorset. Følg Rv 120, så Rv 22 mot Fetsund, og deretter Rv 159 til messesenteret.

Det er parkeringsplass i tilknytning til hotellet og varemessen. Ungt Entreprenørskap disponerer 50 plasser kostnadsfritt. Vi kan ikke love gratis plass til alle. Ta kontakt med vår registreringsdisk når dere ankommer (vi tar ikke forhåndspåmelding).

Innkvartering og måltider

Elever og lærere innkvarteres på Thon Hotel Arena som er et moderne konferansehotell. Hotellet ligger vegg-i-vegg med Norges Varemesse. Trådløst internett er tilgjengelig i hele hotellet.

Elevene bor i firemannsrom, trippelrom eller dobbeltrom. Lærere bor i enkeltrom. Vi deler opp i rene gutte- og jenterom. Vi prøver etter beste evne å innkvartere elever fra samme UB i samme rom. Det kan tenkes at vi må innkvartere noen elever fra ulike UBer på samme rom - for å få kabalen til å gå opp. UE har booket alle rom på hotellet, og vi gjør vårt aller beste for å få til en god rom-kabal. Rommene vil tilgjengelige fra kl 15.00 på ankomstdagen.

Det serveres frokost i restauranten på hotellet fredag morgen. Det serveres lunsj i Norges Varemesse begge dager. På torsdag blir det festmiddag der også jurymedlemmer og UE´s gjester deltar.

Alle kostnader knyttet til overnatting og måltider er dekket. Eventuelle kostnader til telefon, brus, snacks etc. må dekkes av hver enkelt deltaker.

Allergier/andre hensyn

Gi beskjed til UE i ditt fylke dersom du har matallergi eller om det er andre hensyn vi må ta.

Ordensregler

Som deltager på NM forventer vi at du:

 • Respekterer og overholder vår nulltoleranse i forhold til alkohol og andre rusmidler.
 • Møter til oppgitte tidspunkter i henhold til programmet.
 • Deltar på arrangementene i henhold til programmet.
 • Representerer Ungt Entreprenørskap på en positiv måte i henhold til kjerneverdiene ”Framtid, Samspill og Skaperglede”.
 • Følger de retningslinjer og beskjeder som blir gitt av arrangørene.

Vi gjør oppmerksom på at ved eventuelle brudd på disse forventningene kan Ungt Entreprenørskap ekskludere ungdomsbedriften fra hele eller deler av arrangementet. 

Foto

NM for Ungdomsbedrifter er et offentlig arrangement og Ungt Entreprenørskap vil ta bilder under messen. Ungt Entreprenørskap står fritt til å disponere bildene (f.eks. til bruk i pressemeldinger, på internett og i trykksaker) i etterkant. Dersom enkeltelever ønsker å reservere seg mot å bli tatt bilde av, ønsker vi at dette meldes inn på epost til wenche.warner@ue.no innen tirsdag 26. april.

Antrekk

Under NM-middagen onsdag kveld anbefaler vi pent antrekk. Det er ingen formelle krav til bekledning på stands.

Butikker

Det er et godt utvalg av butikker, dagligvarebutikker og restauranter i Lillestrøm.

Hjemreise

Etter prisutdelingen på fredag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er ok ryddet, kan dere reise hjem.

Rigg

Opprigging av utstillinger foregår i tidsrommet fra kl 09.00 til kl 15.00 torsdag 28. april i Hall B på Norges Varemesse. Benytt port B4 for å frakte utstyr inn i hallen.

Utstillerne kan selv velge hvordan de vil disponere tiden på torsdag. Ungdomsbedrifter som deltar i konkurransen ”Beste Ungdomsbedrift” bør være på plass i utstillingslokalene senest kl 10.00. Denne gruppen får eget tidsskjema for lydsjekk og scenepresentasjoner.

Stand

Hver ungdomsbedrift vil få anvist en standplass når de ankommer NM. Det er ikke mulig å bytte standplass. I høyremenyen finner dere et kart over utstillingslokalet med stands og en liste som viser hver ungdomsbedrift sitt standnummer.

Alle stands har tilgang til strøm og en stikkontakt.

Skisse stand på NM2015

Innvendige mål på stands:

 • 2,49 meter høy (alle vegger)
 • 1,96 meter bred (bakvegg)
 • 1,00 meter dyp (sidevegg) + 0.96 meter i utvidelse forover (uten sidevegg, men med drager.

Utforming av standen må være innenfor målene som er oppgitt. Alle stands har en bakvegg og to sidevegger. Veggene er hvite. Ta hensyn til ungdomsbedriften på standen ved siden av dere, når dere innreder egen stand. Deres stand skal ikke være til sjeanse for nabo-standen. Det er ikke mulig å flytte vegger.

Dersom ungdomsbedriften har et produkt som ikke passer inn i standen, så ta kontakt med oss. Vi kan tilrettelegge for at ungdomsbedriften kan få en hjørne-/endestand slik at produktet kan plasseres ved siden av standen. Dette vil i hovedsak gjelde ungdomsbedrifter fra yrkesfaglige utdanningsprogrammer.

Feste på veggene

Om dere ønsker å feste noe til messeveggene er det strenge regler for hva slags festemateriale som kan benyttes.

 • Tape: Putetape; 3M Command Monteringsstrips. (Kan kjøpes i butikker som Jernia og Staples)
 • Kroker: Vanlige S- kroker.

Messebutikken på Norges Varemesse vil være åpen i tidsrommet kl. 10.00-15.00 på torsdag. Her er det mulig å kjøpe tape. 
Husk at all tape skal fjernes fra veggene før dere reiser hjem.

Møblering

Ungdomsbedriften er selv ansvarlig for å skaffe/ta med utstyr og innredning (f.eks. møbler, rekvisitter, belysning, plakater etc.) til egen stand.

Det er mulig å få låne lave bord til å ha i standen dersom ungdomsbedriften har behov for dette. Dette bordet har mål: 120cm x 60cm x h73 cm

Dersom man ønsker å leie utstyr/innredning (stoler, høye bord, tepper, fargede vegger, belysning etc.) til egen stand, så er det mulig å leie dette gjennom Norges Varemesse. Bestilling av møbler må gjøres i forkant av NM. Ungdomsbedriften vil bli fakturert av Norges Varemesse for utstyr som leies gjennom dem. Se utvalg av utstyr/innredning i Produktkatalogen 2016.
 

Orden og rydding

Vi oppfordrer alle ungdomsbedrifter til å vise hensyn til andre utstillere, og at støynivået holdes på et akseptabelt nivå. UEs personale vil være tilgjengelig i utstillingsområdet dersom spørsmål om hva som er akseptabelt/tillatt.

Det er viktig at dere hele tiden tar ansvar for at utstillingshallen er ren og ryddig, ikke minst rundt egen stand. Følg henvisninger som gis av UEs personale i utstillingslokalet.

Miljø og avfallshåndtering

Etter prisutdelingen på fredag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Avfall blir sortert i ulike containerel. Følg anvisningene!

Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er pent ryddet, kan dere reise hjem.

Kangarun på stand

Det er kun én ungdomsbedrift fra hvert fylke som deltar i konkurransen om å bli Beste Ungdomsbedrift 2016. Vinneren representerer Norge på EM i Sveits i juli. 

Oslo: InfinityCharger UB, Lambertseter vgs
AkershusAlltid Tørr UB, Ski vgs
Finnmark: Magic Cup UB, Kirkenes vgs
Rogaland: Drapé UB, Hetland vgs
Sogn og FjordaneaDABt UB, Flora vgs
Møre og Romsdal: Brød-rett-hjem UB, Stranda vgs
Sør-Trøndelag: HidePark UB, Kristen vgs
Nord-Trøndelag: Trønderplast UB, Mære Landbruksskole
Hedmark: Drømmeputa UB, Elverum vgs
Vest-Agder: EasyBake UB, Lister vgs
Aust-Agder: Dialog UB, Drottningborg vgs
Nordland: Fresia UB, Vestlofoten vgs
Troms: Tørkling UB, Senja vgs
Oppland: Érimos Mafura UB, Gjøvik vgs
Østfold: Morgen Gudinnene UB, Glemmen vgs
HordalandBarnas Kjøkken UB, Metis Akademiet vgs
Telemark: TeleRå UB, Nome vgs
BuskerudUng og ny i Norge UB, Upsilon vgs
Vestfold: EasiiReach UB, Nøtterøy vgs

Frist for innsending av presentasjonsmateriell

Deltakere i konkurransen "Beste Ungdomsbedrift" må sende inn sitt presentasjonsmateriell (powerpoint, prezi, lydfil, filmfil etc) som skal brukes under scenepresentasjonen innen tirsdag 26. april kl. 0900 til ungdomsbedrift@ue.no

Dersom filene er for store til å sendes, så tar dere kontakt med oss på denne eposten og får nærmere beskjed.

Tidspunkt for scenepresentasjon og panelintervju

Tidspunkt for scenepresentasjon og panelintervju er tilgjengelig i dokumentet "tider for beste ub" i høyremenyen.

Rundt 80 personer fra arbeids- og næringsliv stiller opp som jurymedlemer for å vurdere og anerkjenne ungdomsbedriftenes arbeid og innsats på NM for Ungdomsbedrifter.

Beste Ungdomsbedrift

Kolbjørn Røstelien  SpareBank 1 Østfold Akershus 
Hilde Elisabeth Johansen Finans Norge
Tone Pettersen Kunnskapsparken Origo
Hege Aamotsmo Orkla
Victoria Bjørnskau Willms Citibank Europe plc, Norway Branch 
Kjersti Rynning Borander Markedssjefene
Ingrid Garnes Bergh Brønnøysundregistrene
Maria Hoff Aanes NHO, Innovasjon og næringsutvikling
Goran Scekic YS
   

Spleiselagets regnskapspris

Eivor Einarsen Skatt vest
Anne Lise Hesland Noren Skatt øst
Kristin Stamoen Regnskap Norge
Ove Sagen Økonomiforbundet
Hilde Roheim Ebbesberg Revisorforeningen
   

ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift

Lise Hagen Rebbestad ManpowerGroup
Liss Radem Manpower
Lisbeth Fallet Manpower
Anne Mette Tryggan 3M
Karoline Dystebakken Arbeidstilsynet
   

Ferdprisen for størst verdiskapingspotensiale

Are Dragesund Ferd Invest
Eva W. Helcl Ferd
Espen Daae Ferd Sosiale Entreprenører
Tove Iversen Norges Rederiforbund
   

Shells innovasjonspris

Lillian Aasheim Shell
Oddny Stodle Shell
Ove Haaversen-Westhassel  Innovasjon Norge
Vibeche Ishachsen Norse Digital
   

Nordeaprisen for beste forretningsplan

Anett Nylander  Nordea
Magnus Ludvigsen Nordea
Fabian Tandberg  Nordea
Erik Brandt-Kjelsen Nordea
Anders Grimstad Nordea
Njål Stene Nordea
   

Vismas pris for beste kundeopplevelse på nett

Carine Sandberg Næss Visma Education Partner
Siri Grøstad Visma
Jan Helge Eikrem Visma
Benjamin Aker visma
Christina Mathisen Visma
Anders Alknes  Visma
   

Beste sosiale entreprenør

Helga Øvsthus Tønder Ashoka Scandinavia
Ingse-Katrine Gravdal Norske Sosialarbeidere uten Grenser
Kristin Molvik Botnmark  GammelNok
Bjarte Arnesen Q-meieriene
Emilie Dalen Virke sosial innovasjon
Maria Amelie Forfatter
   

Beste yrkesfaglige bedrift

Johanne Wulfsberg-Gamre Mesterbrev
Arild Hansen  Autobransjens Leverandørforening
Anne Madsen Takentreprenørenes Forening
Hege Schøyen Dillner Veidekke
Nina Sundqvist Matmerk
Ragnar Sandin Byggeindustrien/bygg.no
Grethe Fossli LO
   

Gastronomiprisen

Nina Mosseby Landbruks- og matdepartementet
Jørn Lie Vaaghals
Jostein Medhus Kulinarisk Akademi
Janita Arhaug Sett Sjøbein
   

Beste selger

Kjetil Wisløff Nille
Nderim Alihajdaraj Thon Hotels
Martin Henriksen Stortinget
Vidar Hovland Handel og kontor i Norge
Hero Karimi Karimi Consulting
Hanne-Lisbet Løite NDLA
Anne Dalseide student
   

Beste utstilling

Eli Næsfeldt  Norges Varemesse
Siri Halsan KS
Solveig Hvidsten Dahl eller Trygve Meyer-Olsen Skolelederforbundet
Iselin Nybø Stortinget
Sofie Garneij Virke
Andrea Holthe Kvam student
   

Beste logo

Tina Tømmeraas Tank Design
Hans Erik Møller Tank Design
   

Beste reklamefilm

Benedikte Løvdal Kreativt Forum
Maja Folgerø T/A POL Reklamebyrå
Thomas Askim SMFB
   

Beste markedsføring

Erikha Harket Try reklamebyrå
Sindre Fossum Beyer  Try reklamebyrå
   

EwB-prisen

Cathrine Jansen Ungt Entreprenørskap Norge
Trine I. Haugaard Ungt Entreprenørskap Norge
   

UE Alumnis lederskapspris

Anders Fjell UE Alumni
Dan Vidar Horgmo UE Alumni
Victoria Helen Batt-Rawden UE Alumni
Victoria Bjelke Stein UE Alumni

Alle UE-staff som jobber på NM for Ungdomsbedrifter skal legge til rette for at deltakere får en så god opplevelse som mulig.

Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er ivaretatt ved at alle UE-staff er godt kjent med HMS-rutiner.

Viktige telefonnumre

Øyeblikkelig hjelp: 113

HMS-ansvarlige:

 • Ungt Entreprenørskap: Kathrine Tallis, tel. 90870596
 • Norges Varemesse: Vaktleder NOKAS tel. 66 93 91 04
 • Thon Hotell Arena: Direktør Gro Lillan Larsen tel. 93 01 17 24)

Vaktleder på Norges Varemesse SKAL varsles dersom ambulanse tilkalles. Dette for å dirigere ambulanse til riktig inngang/port.

Førstehjelp

Førstehjelpsstasjoner og hjertestartere er tilgjengelig på Norges Varemesse og Thon Hotel Arena.

Vekterne på Norges Varemesse har trening i å håndtere uønskede hendelser, førstehjelp og hjertestartere.

UE har et lite førstehjelpsskrin tilgjengelig i info.disken.

Matallergier

UE har innhentet opplysninger fra hver deltaker om allergier og eventuelle sykdommer. Vi har tatt hensyn til allergier/sykdommer ved bestilling av mat. Allergimaten er reservert til de som har meldt i fra til oss om dette.

Alkohol/rus

NM for Ungdomsbedrifter er et rusfritt arrangement. Ved mistanke om rus blant deltakere skal HMS-ansvarlig i UE varsles. Deltakeren/ungdomsbedriften kan utvises fra arrangementet.