NM for Ungdomsbedrifter 2017

UE Norge · 04.mai - 05.mai 2017

#NM_UB 2016

NM for Ungdomsbedrifter 2017 avholdes i Lillestrøm 4-5. mai. Nok en gang stiller  Norges Varemesse sine haller til disposisjon for Ungt Entreprenørskap. På NM møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å konkurrere. Norges Beste Ungdomsbedrift 2017 skal representere Norge på EM for Ungdomsbedrifter i Brussel sommeren 2017.

På NM syder det av kreativitet, skaperglede og ikke minst konkurransementalitet! Utstillingen er åpen for publikum. Se PRESSESERVICE fra fjorårets NM, samt bilder fra alle deltakende bedrifter og vinnere i NM-albumet på Flickr.

Programmet er foreløpig og kan bli endret

Torsdag 4. mai

0900 – 1500 Riggetid for Ungdomsbedriftene
1000 – 1130 Teknisk gjennomgang/ trening (For deltakerne i Beste Ungdomsbedrift)
1200 – 1400 Scenepresentasjoner foran jury (For deltakerne i Beste Ungdomsbedrift)
1200 – 1330 Lunsj i Norges Varemesse
1430 – 1630  
   
1800 – 2300 NM-middag
   

Fredag 5. mai

 
0700 – 0830 Frokost
   
0830 – 1500 Åpen utstilling
1500 – 1600 Prisutdeling
1600 – 1700 Nedrigg og hjemreise

Ungdomsbedriftene kan konkurrere i mange ulike kategorier. Flere av disse kategoriene settes også opp lokalt på fylkesmesser.

For hver konkurranse er det utformet vurderingskriterier som ligger til grunn for juryens bedømming. Vi anbefaler at dere setter dere inn i kriteriene som gjelder for de kategoriene dere er påmeldt.

Konkurransekriteriene er tilgjengelig i høyremenyen.

Nominasjonskonkurranser

Bidrag juryeres i forkant av NM, og vinnere inviteres til NM for å motta sine priser.

 • Beste markedsføring
 • Beste reklamefilm
 • Beste logo
 • Vismas pris for beste kundeopplevelse på nett
 • Nordeaprisen for beste forretningsplan

Konkurranser med deltakelse/utstilling på NM:

 • Beste utstilling           
 • Beste salgs- og servicebedrift
 • Gastronomiprisen
 • Beste sosiale entreprenør
 • Beste yrkesfaglige bedrift 
 • Beste samarbeid med næringslivet
 • Orklas innovasjonspris
 • Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial
 • ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift
 • Spleiselagets regnskapspris
 • Beste ungdomsbedrift

Viktige datoer for NM for Ungdomsbedrifter.

24. mars - Frist for påmelding og for innlevering av konkurransemateriell til nominasjonskonkurransene (Se konkurransekriteriene)

7. april - Frist for påmelding til NM (navn på elever og lærere) og innlevering av konkurransemateriell til konkurransene med deltakelse/utstilling på NM

NB! Det er Ungt Entreprenørskap i fylket som er ansvarlig for påmelding og innlevering av konkurransemateriell innen disse fristene. All påmelding skal gå gjennom dem

2. mai - Deltakere i konkurransen "Beste Ungdomsbedrift" må sende inn sitt presentasjonsmateriell som skal brukes under scenepresentasjonen

4.-5. mai - NM for Ungdomsbedrifter avholdes på Norges Varemesse (Lillestrøm)

Hvem kan delta?

Det er UE fylke som avgjør hvilke ungdomsbedrifter som får delta på NM. Nominasjon til NM skjer gjennom deltakelse på fylkesmessen for ungdomsbedrifter.

En ungdomsbedrift (UB) kan delta på NM kun én gang. Intensjonen er å lage konkurranseforholdene mest mulig like for elever som deltar på NM.

Ungt Entreprenørskap ønsker å legge til rette for at alle ungdomsbedrifter som deltar på NM kan ta ut sitt aller beste både på scene, på utstilling, i intervjusituasjoner og andre steder hvor dere skal vise frem deres kompetanse.

Innsjekking og registrering

Alle deltakere må registrere seg mellom kl. 09.00 og 15.00 på ankomstdagen (torsdag 4. mai).  Deltakere i konkurransen Beste ungdomsbedrift må være på plass senest kl. 10.00 på ankomstdagen.

Registrering foregår på Norges Varemesse, Hall B hvor dere blir møtt av Ungt Entreprenørskap.

Adresser

Thon Hotell Arena, Nesgata 1, 2004 Lillestrøm
Thon Hotell Gardermoen, Balder allé 22, 2060 Gardermoen
Norges Varemesse, Messeveien 14, 2004 Lillestrøm
Hotell Arena og Norges Varemesse ligger rett ved Lillestrøm stasjon.

Adkomst

Tog

NSB har flere avganger i timen både fra Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen. Reisetiden er bare 11 minutter fra Oslo S. Rutetider og informasjon om togtilbudet til Lillestrøm, se  NSB
Flytoget tar 13 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Lillestrøm. For nærmere informasjon om flytogets tilbud og rutetider, se  FLYTOGET
Fra Lillestrøm stasjon tar det 3-4 minutter å gå til hotellet/Norges Varemesse. Følg skilting til Norges Varemesse og Thon Hotel Arena.

Bil

Det er firefelts motorvei helt fram til hotellet og Norges Varemesse. Med bil regnes kjøretiden fra Oslo sentrum til mellom 15-20 minutter. 
Fra Oslo: Avkjøring fra E6 ved Karihaugen. Følg Rv 159 til Lillestrøm. Ta av til høyre i andre rundkjøring etter Rælingstunellen.
Fra Trondheim: Avkjøring fra E6 ved Skedsmokorset. Følg Rv 120, så Rv 22 mot Fetsund, og deretter Rv 159 til messesenteret.

Det er parkeringsplass i tilknytning til hotellet og varemessen. Ungt Entreprenørskap disponerer 50 plasser kostnadsfritt. Vi kan ikke love gratis plass til alle. Ta kontakt med vår registreringsdisk når dere ankommer (vi tar ikke forhåndspåmelding).

Innkvartering og måltider

Elever og en lærer pr bedrift innkvarteres på Thon Hotell Arena som er et moderne konferansehotell. Hotellet ligger vegg-i-vegg med Norges Varemesse. Trådløst internett er tilgjengelig i hele hotellet. Øvrige gjester innkvarteres på Thon Hotell Gardermoen, og det settes opp buss til og fra hotellet. Alle møter opp på Norges Varemesse på ankomstdagen.

Elevene bor i firemannsrom, trippelrom eller dobbeltrom. Lærere bor i enkeltrom. Vi deler opp i rene gutte- og jenterom. Vi prøver etter beste evne å innkvartere elever fra samme UB i samme rom. Det kan tenkes at vi må innkvartere noen elever fra ulike UBer på samme rom - for å få kabalen til å gå opp. UE har booket alle rom på hotellet, og vi gjør vårt aller beste for å få til en god rom-kabal. Rommene vil tilgjengelige fra kl 15.00 på ankomstdagen.

Det serveres frokost i restauranten på hotellet fredag morgen. Det serveres lunsj i Norges Varemesse begge dager. På torsdag blir det festmiddag der også jurymedlemmer og UE´s gjester deltar.

Alle kostnader knyttet til overnatting og måltider er dekket. Eventuelle kostnader til telefon, brus, snacks etc. må dekkes av hver enkelt deltaker.

Allergier/andre hensyn

Gi beskjed til UE i ditt fylke dersom du har matallergi eller om det er andre hensyn vi må ta.

Ordensregler

Som deltager på NM forventer vi at du:

 • Respekterer og overholder vår nulltoleranse i forhold til alkohol og andre rusmidler.
 • Møter til oppgitte tidspunkter i henhold til programmet.
 • Deltar på arrangementene i henhold til programmet.
 • Representerer Ungt Entreprenørskap på en positiv måte i henhold til kjerneverdiene ”Framtid, Samspill og Skaperglede”.
 • Følger de retningslinjer og beskjeder som blir gitt av arrangørene.

Vi gjør oppmerksom på at ved eventuelle brudd på disse forventningene kan Ungt Entreprenørskap ekskludere ungdomsbedriften fra hele eller deler av arrangementet. 

Foto

NM for Ungdomsbedrifter er et offentlig arrangement og Ungt Entreprenørskap vil ta bilder under messen. Ungt Entreprenørskap står fritt til å disponere bildene (f.eks. til bruk i pressemeldinger, på internett og i trykksaker) i etterkant. Dersom enkeltelever ønsker å reservere seg mot å bli tatt bilde av, ønsker vi at dette meldes inn på epost til  wenche.warner@ue.no innen tirsdag 2. mai.

Antrekk

Under NM-middagen onsdag kveld anbefaler vi pent antrekk. Det er ingen formelle krav til bekledning på stands.

Butikker

Det er et godt utvalg av butikker, dagligvarebutikker og restauranter i Lillestrøm.

Hjemreise

Etter prisutdelingen på fredag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er ok ryddet, kan dere reise hjem.

Rigg

Opprigging av utstillinger foregår i tidsrommet fra kl 09.00 til kl 15.00 torsdag 4. mai i Hall B på Norges Varemesse. Benytt port B4 for å frakte utstyr inn i hallen.

Utstillerne kan selv velge hvordan de vil disponere tiden på torsdag. Ungdomsbedrifter som deltar i konkurransen ”Beste Ungdomsbedrift” bør være på plass i utstillingslokalene senest kl 10.00. Denne gruppen får eget tidsskjema for lydsjekk og scenepresentasjoner.

Stand

Hver ungdomsbedrift vil få anvist en standplass når de ankommer NM. Det er ikke mulig å bytte standplass. I høyremenyen finner dere et kart over utstillingslokalet med stands og en liste som viser hver ungdomsbedrift sitt standnummer.

Alle stands har tilgang til strøm og en stikkontakt.

Skisse stand på NM2015

Innvendige mål på stands:

 • 2,49 meter høy (alle vegger)
 • 1,96 meter bred (bakvegg)
 • 1,00 meter dyp (sidevegg) + 0.96 meter i utvidelse forover (uten sidevegg, men med drager.

Utforming av standen må være innenfor målene som er oppgitt. Alle stands har en bakvegg og to sidevegger. Veggene er hvite. Ta hensyn til ungdomsbedriften på standen ved siden av dere, når dere innreder egen stand. Deres stand skal ikke være til sjeanse for nabo-standen. Det er ikke mulig å flytte vegger.

Dersom ungdomsbedriften har et produkt som ikke passer inn i standen, så ta kontakt med oss. Vi kan tilrettelegge for at ungdomsbedriften kan få en hjørne-/endestand slik at produktet kan plasseres ved siden av standen. Dette vil i hovedsak gjelde ungdomsbedrifter fra yrkesfaglige utdanningsprogrammer.

Feste på veggene

Om dere ønsker å feste noe til messeveggene er det strenge regler for hva slags festemateriale som kan benyttes.

 • Tape: Putetape; 3M Command Monteringsstrips. (Kan kjøpes i butikker som Jernia og Staples)
 • Kroker: Vanlige S- kroker.

Messebutikken på Norges Varemesse vil være åpen i tidsrommet kl. 10.00-15.00 på torsdag. Her er det mulig å kjøpe tape. 
Husk at all tape skal fjernes fra veggene før dere reiser hjem.

Møblering

Ungdomsbedriften er selv ansvarlig for å skaffe/ta med utstyr og innredning (f.eks. møbler, rekvisitter, belysning, plakater etc.) til egen stand.

Det er mulig å få låne lave bord til å ha i standen dersom ungdomsbedriften har behov for dette. Dette bordet har mål: 120cm x 60cm x h73 cm

Dersom man ønsker å leie utstyr/innredning (stoler, høye bord, tepper, fargede vegger, belysning etc.) til egen stand, så er det mulig å leie dette gjennom Norges Varemesse. Bestilling av møbler må gjøres i forkant av NM. Ungdomsbedriften vil bli fakturert av Norges Varemesse for utstyr som leies gjennom dem. Se utvalg av utstyr/innredning i Produktkatalogen 2016.
 

Orden og rydding

Vi oppfordrer alle ungdomsbedrifter til å vise hensyn til andre utstillere, og at støynivået holdes på et akseptabelt nivå. UEs personale vil være tilgjengelig i utstillingsområdet dersom spørsmål om hva som er akseptabelt/tillatt.

Det er viktig at dere hele tiden tar ansvar for at utstillingshallen er ren og ryddig, ikke minst rundt egen stand. Følg henvisninger som gis av UEs personale i utstillingslokalet.

Miljø og avfallshåndtering

Etter prisutdelingen på fredag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Avfall blir sortert i ulike containerel. Følg anvisningene!

Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er pent ryddet, kan dere reise hjem.

Kangarun på stand